Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, May 11, 2016

Akok Roti, Rasanya Seakan Akok Biasa..Resipi Bersama SAJI

 Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma inni as'aluka ‘ilman naafi'an, wa rizqan tayyiban, wa 'amalan mutaqabbalan' (Ya Allah aku memohon kepada Mu ilmu yang bermanafaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima), Sunnah RAsulullah saw..sama2 kita amal baca sebaik bagi salam selepas solat subuh, semoga Allah guid us to what's best and keep us steadfast on His straight path, Ameen.
bertemu skli lagi, semoga kita semua sentiasa dlm rahmatNya..time ada masa dan mood ni update je kan, gambar pun berderet2 lgi dlm folder tu..agak pelik skit menu pagi, akok roti..biar betul deh! 1 lagi hasil berexperimen dgn roti..rasanya seakn akok biasa, lembut dan lemak sedap! cuma maz xde acuan akok, bakar dlm try muffin je..tu yg rupenya pelik skit, akok ni salah satu respi yg dikongsi bersama majalah SAJI utk teman fusian hritu..dh lama la jgk ni kejadiannya, awal bln 3 hritu..sukatan ni skit je, dpt 8 bjik rsanya..masa masak air nisan tu jgn guna api besar sbb air sikit je, Inysaa Allah sampai jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

AKOK ROTI (RESIPI BERSAMA SAJI) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 4 biji telur gred A
  • 100ml santan 
  • 100ml air
  • 90g nisan kelantan/gula melaka
  • 100g roti - timbang bahagian putih saja
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • secubit garam
Cara

1. Panaskan oven 160 C, sapu sedikit minyak/cooking spray pada acuan muffin.
2. Masak air bersama nisan, daun pandan hingga nisan larut, guna api sederhana kecil.
3. Dalam pengisar, masukkan roti, air nisan dan santan, kisar sekejap sekadar roti hancur, kemudian masukkan telur, vanilla, garam dan kisar sebati biar jadi macam berpasir halus gitu, jangan kisar sampai berkrim ye.
4. Tuang separuh acuan, bakar selama 35-40 minit (masa bakar kuih akan menggelembung penuh dalam acuan).
5. Keluarkan dari acuan, terbalikkan kuih biar bahagian bawah duk atas, maknanya yang berkedut tu rupe bawah kuih, permukaannya tak berkedut.

wpun kedutnya mcm xsngup nk pandang..tpi lembut tau! sedap la, rupenya je la agak buruk skit..nk buat pun mudah sngat, klu ada roti yg lebih2 tu bleh la cri kelaian skit kisar buat akok ni..bleh jdi kue express klu ada tetamu mengejut, dlm masa 1 jam dh bleh mkn.. 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...