Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, May 1, 2016

Pulut Mangga @ Thai Mango Sticky Rice

Assalamualaikum w.b.t.
'Astaghfirullah 3x, Allahumma antas salam wa minkas salam tabrakta ya zal jala'li wal ikram'..sama2 kita amal zikir ni selepas solat fardhu, sunnah Rasulullah saw (sahih Muslim), semoga Allah swt bless us all and guide us to the right path, Ameen.
ni bkn menu diet la kan, memang kena pantang la makanan manis dan berkarbo gini..pulut mangga ni kejadian sblum start diet Atkins lgi, nk jimat buah mangga black gold yg bonda kirim masa suami blik Msia awal bln hritu..mangga thai ni memang sedap! manis dan warna pun cantik, sni pun dh masuk musim mangga..tpi dri india la, yg paling sedap dan mahal mangga alfonso..siap ada mangga mania lagi kat Lulu hypermarket tu setiap kli tiba musim mangga, ada dkat 60 jenis mangga! Inysaa Allah jmpa lagi dan maaf atas khilaf yg ada..

PULUT MANGGA @ THAI MANGO STICKY RICE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan beras pulut - rendam 30 minit
  • 1/4 cawan santan cair + secubit garam 
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 sudu besar beras pulut - goreng tanpa minyak biar sedikit perang (kalau tak buat pun takpe)
Santan 
  • 2 cawan santan
  • 2 sudu besar tepung beras @ secukupnya nak pekat mcmana
  • 1 helai daun pandan
  • gula secukup rasa
  • secubit garam
  • mangga masak secukupnya
Cara

1. Sediakan pengukus dengan air mendidih, ratakan beras pulut dan letak daun pandan. 
2. Kukus hingga pulut lembut, maknanya dah jadi pulut tapi masih keras, kemudian keluarkan dan gaul dengan santan cair, kukus balik sekejap lagi.
3. Satukan semua bahan santan, masak sambil dikacau selalu, masukkan gula secukup rasa dan secubit garam, masak hingga mendidih dan biar sedikit pekat.
4. Sejukkan sikit, boleh la dihidang bersama pulut, buah mangga dan tabur beras pulut goreng.

bgi selera ni, pulut durian jgk yg no 1..pulut mangga ni kurang skit, mungkin sbb rsa dan isi mangga tu xlembik mcm durian..tpi ada jgk yg lebih gemar pulut mangga, citarasa masing2 la deh..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...