Assalamualaikum w.b.t
'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) dan yg selalu kita amal baca selepas solat atau boleh baca bila-bila masa, semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
bertemu skli lgi..update la skjap sementara mood rajin ada ni sesmbil duk rebus ayam nk buat nasi ayam tghri ni, jarang sangat masak ikan masin ni..tetiba terasa nk mkn gulai ikan masin, beli la spekat kat Lulu..tpi xthu la ikan apa tu, kat sni ada jgk ikan masin..org arab pun reti mkn rupenya, cuma cara masak tu xthu la mcmana..rsanya ni la 1st time kari ikan masin, kebtulan ada beli nenas nk mkn cicah sambal kicap..tpi masam la plak! maka tu yg dibuat gulai dgn ikan masin ni, pastu buat acar skit..skli skala layan lauk gini memang sedap kan, tpi kat rmah ni xdpt sambutan sangat klu ikan masin..sndiri la yg kena hbiskan, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas khilaf yg ada..
Bahan-bahan
- 2 cawan santan
- 3 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 3cm lengkuas *
- 3cm halia *
- 1 sudu besar serbuk kari (maz guna rempah kari kelantan) - bancuh dengan air sikit
- 1 kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 biji buah pelaga (rempah 4 sekawan)
- 1 sudu besar cili kisar
- 3 keping nenas
- 3 ekor ikan masin - cuci, kerat 2
- 2 bij cili hijau
- sedikit nisan kelantan - option
- garam, gula dan aji jika suka
- sedikit minyak untuk menumis
1. Kisar lumat bahan bertanda *, panaskan sedikit minyak untuk menumis.
2. Masukkan rempah 4 sekawan, tumis sekejap, kemudian masukkan bahan kisar dan tumis biar naik bau, masukkan cili kisar dan tumis sekejap.
3. Masukkan rempah kari, tumis hingga pecah minyak, masukkan santan, nisan, cili hijau dan nenas, masak biar mendidih.
4. Masukkan ikan masin dan perasa secukup rasa, garam tu biar kurang sikit nanti masin ikan akan sebati dengan kuah, masak sekejap lagi biar ikan lembut.
ulam dh siap sepingan kat blakang tu..memang sedap la mkn nasi hritu, klu bonda biasa jgk dedulu gulai kuning ikan masin..tomato ceri tu sbb dh ada, saja masuk skli bila dh masak..kari ni maz buat mcm gulai telur rebus stail nasi berlauk klatan, masa kat kmpung dlu biasa la jgk dgn nasi berlauk gulai telur rebus..
No comments:
Post a Comment