Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, May 17, 2016

Daging Daun Basil (Thai Holy Basil)

Assalamualaikum w.b.t. 
'Astaghfirullah 3x, Allahumma antas salam wa minkas salam tabrakta ya zal jala'li wal ikram'..sama2 kita amal zikir ni selepas solat fardhu, sunnah Rasulullah saw (sahih Muslim), semoga Allah swt bless us all and guide us to the right path, Ameen.
cuba buat mcm menu yg agak pemes direstoran thai kat sni, tpi ni pon kejadian sbln lebih dh la ye..daging kisar yg dimasak dgn thai holy basil..sni barang siam mudah sungguh sbb org thai ramai, klu xnk guna daging kisar..bleh guna daging segar biasa, tapi kena hiris kecik2..pastu masak dgn rencah ringkas, rasanya light gituw..dihidang dgn nasi putih dan telur mata, daun basil thai ni ada 3-4 jenis jgk..sni pun ada jual 2-3 jenis basil thai, tapi utk masak dging ni kena guna 'holy' basil..maz beli kat asian store, kat pasaraya Lulu pun ada jual jgk..holy basil ni xde bau mcm basil jenis lain, cuma bila kunyah tu rsa mcm pedas manja sikit..cara masaknya lebih kurang mcm sotong ni, resipi senang sangat..tukang masak ni suka benar la klu jenis express gini..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

DAGING DAUN BASIL THAI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan daging kisar segar
  • 2-3 ulas bawang putih *
  • 2 ulas bawang merah *
  • 1 biji cili merah *
  • 2 biji cili padi - ketuk
  • 2 tangkai daun holy basil thai, seperti dalam gambar kat bawah
  • 1 sudu besar sos tiram
  • kicap ikan/nampla secukup rasa
  • sedikit gula dan aji 
  • sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Tumbuk separuh lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan 2-3 sudu besar minyak, tumis bahan tumbuk biar naik bau, masukkan daging dan masak hingga daging bertukar warna atau masak.
3. Masukkan semua bahan lain dan perasa secukup rasa, masak seketika lagi sekadar daun basil layu dan daging kering sikit.
4. Boleh la dihidang bersama nasi putih dan telur mata kerbau.

ni ler rupe thai holy basil, dtg khas dri thailand dgn tulisan siam pun ada..kat asian store tu kargo sayur sampai setiap hri rabu, yg beli ni dh layu skit sbb last paket..tpi sbb nk guna beli la jgk..

menu ringkas yg agak unik skit, tpi sedap tau..masakan thai bnyk jenis kacau goreng kan, mcm paprik jgk..pastu hidang dgn nasi putih, senang 1 lauk je dh ckup sedap..nk mkn lgi bersemangat buat sambal belacan thai yg guna cili padi hijau dan belacan merah thai tu..Inysaa Allah nti nk buat sambal belacan versi thai plak..

2 comments:

  1. Banyak spesies basil ye... kita ada sepokok....subur! Satu hari tumbang ..ntah sape buat... sekali lagi bila tengok dah mati! Adeeehhh... dahlah susah nak dapat benihnya...

    ReplyDelete
  2. Assalam Maz,
    daun basil ni macam daun selasihkan..
    dulu pernah buat juga daging goreng guna daun selasih..sedap..bila petik tu bau sedikit kuat tapi bila dah masak tak kuat pula baunya..sedap pulak..heheh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...