Assalamualaikum w.b.t.
'SubhanAllah 33x, Alhamdulillah 33x, AllahuAkbar 33x, La ilaha illallahu, wahdahu la sharika lahu, lahul-mulku wa lahul-hamdu, wa huwa `ala kul'li shai’in qadir 1x', zikir selepas solat fardhu sunnah Rasulullah saw. (Sabda Rasulullah saw : Barang siapa yang membacanya selepas solat fardu, akan dihapuskan dosanya walaupun sebanyak buih dilautan - Hadith Muslim), sama2 kita amalkan, semoga Allah SWT accept our good deeds, forgive our sins, our parents and bless us with His mercy, Ameen.
bertemu sekli lagi, rsa mcm nk membaking plak pagi ni..dh bnyk hari duk terasa nk mkn kek sedap! gini la deh penangan bila berdiet, semua rsa nk mkn..duk terbayang mcm2, ok la lauk msa diet terbabas ke laut hindi..mula la masak dan mkn mcm org kemaruk, pastu bila timbang rsa menyesal dan bersalahnya sbb mkn tdi..dh 3 minggu lebih la kejdian ikan ni, sbnranya beli daun kadok nk buat miang kham, pastu duk sbuk smpai xdan nk buat..last2 naik layu la dia, jdi tu dimasak dgn ikan ni, maz suka bau daun kadok ni..membangkitkan selera..sesuai sngat la buat gulai dgn ikan, sedap la! hilang bau ikan tu..skrang ni klu masak tumis, suka sngat msuk serbuk ketumbar..wangi semerbak gulainya, mkn pun sedap..xde la rsa muak mcm gulai kuning yg biasa buat..daun kadok beli kat asian store, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas silap yg ada..
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan - kerat 2 (maz guna ikan dlm gambar tu, sni panggil ikan naizer)
- 2 cawan santan
- 3 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 3 cm kunyit hidup *
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 3 biji cili padi merah
- 3 tangkai daun kadok
- 1 keping asam gelugur
- garam, gula dan aji jika suka
- sedikit minyak untuk menumis
1. Tumbuk lumat bahan bertanda *, panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk ketumbar, tumis sekejap, masukkan santan, asam keping dan cili padi.
3. Masak hingga mendidih sambil dikacau sekali sekala dan perasa secukup rasa, masukkan daun kadok, ikan dan masak sekejap lagi biar daun kadok lembut dan ikan masak.
ni ler rupe ikan yg guna tu, klu ada sapa2 yg bleh bgithu nama ikan ni, maz hargai sngat..mcm ikan kerisi gitu, tpi warna kuning dan merah skit2..1 kelompok dgn ikan kerapu, yg saiz besar2 lengan pun ada..klu beli maz beli yg besar2 skit, ni saiz kecik..kat sni ikan kerisi namanya hebat tau..dipanggil ikan sultan ibrahim! mcm2 nama ikan kat sni..
ni ler rupe ikan yg guna tu, klu ada sapa2 yg bleh bgithu nama ikan ni, maz hargai sngat..mcm ikan kerisi gitu, tpi warna kuning dan merah skit2..1 kelompok dgn ikan kerapu, yg saiz besar2 lengan pun ada..klu beli maz beli yg besar2 skit, ni saiz kecik..kat sni ikan kerisi namanya hebat tau..dipanggil ikan sultan ibrahim! mcm2 nama ikan kat sni..
gulai sekor pun ckup dh, yg mkn pun maz dgn suami je..ank2 xmkn ikan klu gulai gini, ikan tu memang xthu nama dlm melayunya..kat Msia dlu teramat la jarangnya beli ikan sbb kurang masak ikan, kat sni arab panggil ikan naizer..
tgk rupa mcm ikan jenahak
ReplyDeletesalam kenal dri kita, terima kasih Noor sudi singgah jenguk ikan ni...kita memang xkenal sngat ikan2 ni..ikan jenahak pon kita xkenal mcmana rupenya..sni nama ikan pelik2 la..
DeleteAssalam Maz,
ReplyDeletewaduh puas akak tenung ikan apa tu..tapi akak pun sama
ikan tak kenal sangat..heheh
sabor ajelah..tapi memang ikan ni macam ikan kerisi cuma warna dia macam kuning2 gitu..ikan ni sedap..akak pun suka beli..harga kat sini ada mahal sikitlah..
Waalaikummusalam kak..
Deletetu la kak, kita pun msa kat Msia dlu xpernah duk beli ikan ni..mungkin xpernah tgk pon sbb jarang duk beli ikan...sni nama ikan pelik2 sungguh la..tnya bonda pon xthu jgk...kihkihh..masak je la deh..
isinya sedap kan kak, ala2 ikan kerapu pun ada..
Assalam....nmpk cam ikan kerisi je tu...mmg manis...ikan bersisik mmg simpan kemanisannya disebalik sisik2, hehehe....
ReplyDelete