Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, May 11, 2016

Nasi Stik Lada Hitam

 Assalamualaikum w.b.t
'Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku', sebahagian dri khutbah terakhir Khalil Allah, junjungan yg amat kita kasihi Rasulullah saw pada 9 Zulhijjah 10 Hijrah, di ARAFAH, semoga Allah swt guide us to the straight path, Ameen.
update gmbar lama la plak, kejadian bln 2 lgik ni! banyk lgik gmbar dlm folder tu yg duk tnggu Q..tkpe la ye wpun dh lama selamat nasi ni, maz tepek la jgk kat sni sbgai rujukkan..dtg ilham nk buat nasi dgn steak ni sbb adik2 kat Msia klu prgi mkn ada la jgk wssap gmbar mereka mkn2, ada skli tu gmbar menu udg, ada pasta dgn sos lada hitam gini..jdi dri situ la dpt idea buat versi steak dgn nasi ni, sedap rupenya! mcm kita mkn lauk daging masak lada hitam la kan..skrang ni bnyk tempat mkn yg menunya mcm2 jenis deh, dunia masakan makin canggih, org dh bleh terima kepelbagaian hidangan..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas apa yg tidak sempurna..

dging ni maz beli kat pasar, dh biasa dgn org jual tu..ckp je nk sirloin part, cuma harga daging dan kambing dh naik 2x ganda since sethun yg lalu..kerajaan dh tarik balik semua subsidi daging dan kambing, sama dh harga mcm kat Msia..

NASI STIK LADA HITAM by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 3 keping daging steak (bahagian sirloin)
  • 3cm hiris halia - tumbuk lumat
  • 1 sudu besar sos lada hitam - maz guna jenama Puteri bawa dari Msia
  • sedikit kicap manis
Sos Lada Hitam
  • 1/2 labu bawang besar - belah 3 *
  • 1/2 kiub pati daging *
  • 1/2 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar sos lada hitam 
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 1 sudu kecil madu
  • 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus sikit
  • sedikit kicap manis
Cara

1. Dalam periuk satukan air dalam 1 cawan lebih sikit bersama bahan bertanda * , masak biar mendidih lama sikit, padamkan api, tapis dan ketepikan.
2. Cairkan mentega, masukkan tepung gandum dan kacau agar tidak berketul, masukkan air rebusan bawang tadi dan kacau biar sebati.
3. Masukkan sos lada hitam, sos tiram, madu, lada hitam tumbuk dan sedikit kicap manis untuk gelapkan sos, masak biar sos jadi pekat, suaikan secukup rasa.
4. Untuk stik, lumur daging dengan semua bahan diatas, perap 30 minit.
5. Dengan kuali non-stick, panaskan sedikit minyak zaitun, letak daging dan masak selama 3-4 minit setiap bahagian biar sedikit perang, angkat dan bungkus dengan aluminium foil agar daging tidak kering sementara masak daging yang seterusnya.
6. Boleh la dihidang bersama nasi putih, coslow atau timun dan tomato.

dging maz guna bahagian sirloin, masak skejap je dh lembut dan juicenya..menu ringkas yg enak! tukang masak ni memang suka klu jenis gaya masak yg cepat ni..dh bnyk bln jgk la xpergi pasar besar, duk beli lauk kat pasaraya je..yg xpergi pasar tu sbb duk diet, jdi xde la nk msak daging2 sangat..bnyk mkn ayam dgn sayur je..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...