Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma inni as'aluka ‘ilman naafi'an, wa rizqan tayyiban, wa 'amalan mutaqabbalan' (Ya Allah aku memohon kepada Mu ilmu yang bermanafaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima), Sunnah RAsulullah saw..sama2 kita amal baca sebaik bagi salam selepas solat subuh, semoga Allah guid us to what's best and keep us steadfast on His straight path, Ameen.
apa kbar semua, bertemu sekali lagi di ruangan dapur maya ni..mood pun makin ke laut dh, rasa nk pencen pun ada..cuma bila tgk gmbar dlm folder tu masih bnyk, timbul plak rasa sayang klu xupdate kat sni sbgai kenangan akn dtg..jdi paksa la jgk utk buka lappy pagi ni, kek ni pun dh 2 minggu kejadiannya..setelah sekian lama xbuat kek yg agak canggih gini, bgi tukang masak ni kira dlm kategori canggih sangat dh ni, jujurnya maz bkn la seorang yg rajin nk buat kek yg jenis bnyk keje gini..kek gini bnyk keje ye bgi tukang masak ni! klu org lain setakat kek span kacang je, tu yg jarang sangat buat kek yg kena mendeko..tpi kes teringin sngat nk mkn kek sedap! xthan tgk kek coklat indulgence fren lina tokey segala kek hritu, klu nk mkn kek sedap bleh odar dgnnya..katering pun dia buat jgk, pastu msuk dpur kak ayu pun kerapnya dia buat kek..lalu tu yg tekatkan semangat buat jgk wpun xsesempurna mcm org lain buat, tpi bagi mokcik ni amat berbangga doh! puas hati sangat kejadiannya wpun 1st try buat kek yg layer2 mousse ni..dan hnya 1 word je nk ckp, sedappp! bkn nk puji kek yg buat sdrik..sbb maz bkn penggemar kek, tpi yg ni bleh hbis sepotong skli mkn..semua sedia maklum kan, gandingan kek coklat yg lembut dgn coklat mousse ckup sempurna, mewah sangat rsanya..memang sedap sungguh la! utk ke span tu maz amik rspi dri myresipi, cuma rspi asal kek span pandan, tambah serbuk koko sikit buat kek coklat..jazakillahukhairan pada penyumbang resipi, rspi keknya memang ckup sempurna dan mudah sangat nk buat..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..
ni la seadanya..nk deko munga2 mcm org lain memang xde kerajinan la, ditambah dgn xreti plak..jdi penyelamatnya parut je la cooking coklat tepek, tutup cacat cela yg ada..
KEK SPAN COKLAT MOUSSE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi Asal : Kek Span Pandan Sweet4ever
Bahan-bahan (loyang bulat 8 inci)
- 130g tepung serbaguna @ superfine *
- 20g serbuk koko*
- 1 sudu kecil serbuk penaik *
- 1/4 sudu kecil garam *
- 150g gula kastor
- 1 sudu kecil coklat emulco
- 5 biji telur A
- 1 sudu besar ovalette
- 80ml air
- 80ml minyak sunflower/minyak sayur
Cara
1. Panaskan oven 160 C dan alas loyang dengan keras serap minyak.
2. Dalam mangkuk besar, ayak bahan bertanda, masukkan gula, telur, coklat emulco dan putar dengan kelajuan tinggi selama 4-5 minit hingga adunan jadi ringan.
3. Masukkan air dan putar biar sebati, kemudian masukkan minyak sayur dan kaup balik guna spatula.
4. Tuang dalam loyang dan bakar selama 45 minit atau bergantung pada oven masing (boleh cucuk kat tengah kek dengan lidi, kalau kek tak lekat kat lidi, kek masak).
5. Keluarkan dari oven, telengkupkan atas redai kek selama 5 minit agar kek tidak mengecut @ boleh rujuk resipi asal kat sini, sejukkan sepenuhnya.
6. Belah 3-4 bahagian, sapu coklat mousse secukupnya setiap lapis dan atas permukaan serta keliling kek, sejukkan sekejap dalam peti sebelum sapu coklat ganache.
7. Sapu atau tuang coklat ganache dan boleh la dihias ikut citarasa.
Coklat Mousse
- 500ml whipping cream Non Diary - yang dah manis tu
- 1 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu kecil vanilla
- 1/4 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil coklat emulco @ secukupnya
- 1 sudu besar gelatin
Coklat Ganache
- 100ml whipping cream - maz guna Non Diary juga
- 200g coklat masakan
Cara
1. Untuk coklat mousse, larutkan gelatin dalam 2 sudu besar air mendidih , maz masuk dalam microwave je dalam 5-6 saat, kemudian biar sejuk sikit.
2. Putar baki bahan coklat mousse hingga kental, masukkan larutan gelatin dan sebatikan., simpan dalam peti sekejap jika perlu (kalau nampak macam cair gitu) atau boleh terus sapu pada kek.
3. Untuk coklat ganache, panaskan sekejap whip cream secara double boiler (mangkuk whip cream atas periuk air panas), masukkan coklat masakan dan sebatikan biar coklat larut sepenunya, biar sejuk sikit sebelum tuang atas kek.
Nota ilhamdapur : untuk coklat mousse dan coklat ganache tu maz tak sukat pun sebenarnya, main tuang dan agak gitu je, buat ikut suka, jadi boleh guna resipi dari sumber lain, maz tulis juga kat sni sebagai rujukan sendiri.
posing bnyk keping la skit utk kenangan..bukan senang bgi dpur ni nk bleh buat kek yg sedemikian ghupa dan hasilnya pun amat memuaskan sangat bgi tukang masak ni, suami pun dh request sruh buat utk mkn jamuan ofisnya nti..
utk coklat ganache dan filling mousse tu maz xsukat pun..main buat agak2 gitu je, bkn nk tunjuk pandai..tpi sbb malas nk cari resipi, nk keje mudah je..sambil buat tu dlm hati ckp tkpe la nk mkn sdri je, Alhamdulillah elok plak kejadiannya..
Assalam fren..melting tgk kek ni..rajinnya buat layer banyak².
ReplyDeleteEkceli kita pun lama xmakan kek tau.
Buat untuk org jer kih³
mewahnyer.... mengancam selero ku.
ReplyDelete