Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, June 23, 2010

Blueberry Chiffon Cake

Assalamualaikum...dah srpan ke smua ye...npaknya kita mencpon lgi!! msih lum jemu lgi mkn kek ni kut...dahsyatnya kan!! dah la sblum ni Mama dah bgi 2 bjikkk!! mksih bnyk2 ye Ma..anak kita yg bongsu tu pun sukeee....skli mkn 3 kping...mgkin sbb terlalu lembut ye.. msuk mulut je trus ilang!! kek ni kita buat hri yg sma dgn buat tart nenas tu...kiranya hri isnin la...lepas bkar tart kita godek kek plak...kbtulan hri tu kita jmput adik kita bwa ayah dan mak mrtuanya dtg mkn mlm kat umah...jdi tu yg kita buat kek dan tart nenas tu utk dikunyah2 dgn teh O lepas mkn nasi...mula2 plan nk wak cpon oren...tpi prisa oren plak xde...jdi tkar buat blueberry...ni pun kita gna bluberry filling...mula2 tu risau jgk tkut xjdi...tpi sibaik jdi..naik elok dan lembut sngat kek ni sma mcm yg pandan tu jgk...cma wrna je kurang mnyerlah skit sbb xde blueberry paste...takpe la ye..janji cdpppp...rspi msih lgi gna rspi dri Mamafami mcm yg cpon pndan tu..cma tkar flavour je...ni pun kita buat 3/4 dri rspi jgk...mksih bnyk2 Mama share great rspi ni...kita letak skli lgi rspinya kat sni...

tksture keknya sma mcm yg cpon pndan..lembut sngat...

meh amik skping sorang ye..

Sumber Resipi : Mamafami @ Nyonya Food
Resipi Asal : Orange Chiffon Cake (kita buat 3/4 dri resipi je)

Step 1:
Ingredients

  • 8 medium egg yolks
  • 2oz fine sugar
  • 1oz Sunquick Orange - kita tukar dgn blueberry filling
  • 1oz water - kita + dengan sedikit pewarna purple
  • 3oz corn oil or olive oil (I used corn oil) - kita pun sama
  • 5oz self raising flour

Method:

Beat egg yolk and sugar lightly with a hand whisk till sugar dissolve.
Stir in sunquick orange, water and corn oil.
Fold self raising flour into egg mixture.
Set aside.

Step 2:
Ingredients:

  • 8 egg whites
  • 5 oz fine sugar
  • pinch of salt

Method:

Beat egg whites till frothy. Slowly add in sugar and pinch of salt while beating at high speed.
Beat until the egg white is stiff and shining but not dry. ( About 3 minutes)

Step 3:

1.Preheat oven at 175 degrees Celsius. - kita bakar dengan sugu 150 C selama 35 minit.
2.Use a spatula and gently fold egg yolk mixture into the egg white mixture (meringue).
3.Pour into an ungreased 25cm tube pan.
4.Bake for 40-45 minutes.
5.Once cake is cooked, remove cake from oven immediately and invert pan onto wire rack. Let it cool before removing cake from pan. (kita guna spatula plastik yg nipis tu utk renggangkan kek dari loyang)

5 comments:

  1. Sana sini mengodek chiffon..terguda lah pulak!!!Mak tollong...!!

    ReplyDelete
  2. Salam kak maz,
    sungguh lembut ya, kak? tEringin nak buat. tapi saya fail bab pukul telur sampai tak jatuh tu. huhu. geram nengok :D

    ReplyDelete
  3. wah maz, asyik men'chiffon' jek skrg eh. jeles2x. harus ain g cari gak loyang chiffon ni

    ReplyDelete
  4. salam hari rabu yg seeeejuuuk... baru brape ari tk jengah dapo..dah mcm2 ada.yg dulu pn tk tebuat lg...smalm mcm nk try cifon yg lepas.tp tgk telor dah elek.hampeh btl... saya tk blh nk link sbb tk de blog...goblog ada la.. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...