Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, June 10, 2010

Pistachio Cheesecake

Assalamualaikum...apa kbar semua...mgkin ada kwn2 yg blik kmpung ye cuti2 skolah ni...kita pun sibuk skit cti skolah ni...jarang lekat kat umah...saja bwa anak2 jejln...insyaallah wken ni nk jln jauh plak...xde kat umah la 2 ari tu...msk tu ada la skit2..cma xde ksmbapatn nk tepek kat sni...lgi pun smjak 2-3 hri ni hujan je dgn kilat petirnya...tu yg xleh nk on lappy..tkut kena smbar petirr!! ok la pgi ni kita letak n3 kek yg lemak2 sdp ni...sbnarnya kita ni pun duk tngu mall buka je...sat lgi nk kluar p amik crmin mata anak dara kita...mgu lepas antor kedai...tmbah power...npaknya merayap lgi la hri ni...hehe...kek ni asalnya bluberry ciskek...cma kita buat perisa pistachio...kbetulan Cik Abang kita bwa blik kcnag tu msa dia blik brcuti ari tu...kekacang mcm tu memang bnyk la kat sna...yg dah siap kupas kulit...klu x memang jenuh ler nk buang kulitnya tu...pistchio yg kita gna ni yg plan la..blum dimsk lgi..rspi nti kita taip smula ye..kita cri kat Myresipi dah xde la plak rspinya..pelik jgkkk!! tpi kita dah prnah buat kat blog lama dulu...rspinya ada kita slin kat buku..mksih skli lgi pada yg sdi sngah dpur kita ni...insyaallah bila ada kelapangan kita buat knjungan bls ye..nak kna kluar dah ni..bekpes kat kdaiiii...

mcm biasa la umah kita kek2 xjln..jdi kita cma amik suku je...yg slebihnya bgi kat jiran..tpi kita buat ni pun xsmpai 1 rspi pnuh...cma 200g creamchese je..ok ni rspi yg kita gna utk buat pistachio ciskek tu..rspi asal blueberi ciskek..cma kita tkar letak pistachio..tpi nama tuan pnye rspi tu kita xtahu le btul ke tak..klu salah maap ye..rspi ni yg kita slin kat buku dlu..

Sumber Resipi : Choapra Myresipi
Bahan-bahan

Base

  • butter separuh buku dicairkan - kita xcairkan, cuma pukul guna wisk pastu masukkan biskut
  • biskut marie sepeket di hancurkan

Filling

  • 250 gm /1 peket cream cheese philadephia - kita buat 200g
  • 200gm/1 cwn whippng cream/ non dairy whip cream rase lg sedap - kita letak 150 ml
  • 2 sb self raising flour/ tepung gandum - 1 sudu besar
  • 2 sb tepung jagung - 1 sudu besar
  • 2sb air perahan lemon - 1 sudu besar
  • 2 biji telur - 1 biji
  • gula 100 gm/ 1/2 cawan - kurangkan
  • blueberry filling - ganti pistachio

Cara-cara

1. Sediakan base dengan gaul biskut yg telah di hancurkan dengan butter cair. Tekapkan pada base spring form. sejukkan dalam fridge 1-2 jam

2. Untutk filling, pukul cream cheese bersama gula sehingga kembang. masukkan telur sebiji demi sebiji, masukkan lemon jus, whipping cream beat lagi sampai kembang dan ringan
last, masukkan tepung self raising flour, tepung jagung. beat lagi n tuangkan ke atas base di selangselikan dgn blueberry filling. bakar 150-180 C sampai masak secara bain marie/ doble boil..

ni gmbar yg kita buat gna rspi kat atas tu jgk msa kat bahrain dlu...cma yg ni kita buat perisa ceri..gna fresh ceri jem...kat sana memang mewah dgn jem2 yg fresh ni...

2 comments:

  1. wah best la jadi jiran kak maz ni....hehehe

    ReplyDelete
  2. Alamak, cunnye kek tu kak!!! Gimme some pls! :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...