Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, June 11, 2010

Strawberry Chantilly & Terima Kasih Kak Ummi

Assalamualaikum...Strawberry Chantilly versi expres...nak thu nape jdi expres tgk rspi kat bwah tu ye...hehe..meh kita mkn dsert omptih plak...memang sedapppp!! bak kata orang yg telah mncubanya trlebih dulu...sapa lgi klu bkn Chef kat dpur Home Sweet Home tu yg skrang ni bkn main lgi tgh syok brcuti sakan ronda2 KL ye kak...muahhhh...mksih sngat2 buat kak sbb sudi luangkan msa utk dating nga kita dan Mama...memang xckup msa rasanya...klu hari xgelap tu sah msih duk brtengek kat stu lgi...mau smpai kna halau dek pak guard nti...hehe..insyaallah nti jmpa lgi ye kak...lebiuuu kak...memang xpuas rasanya...smpai 3-4x peluk bila nk blik..tpi msih xbrgerak2 jgk...berat sngat nk brpisah..maklum la pestime jmpa...klu kita xnak ke kuantan pgi esk..sah dah culik akak lgi..syok sngat duk brsembang smpai kita lupa nk snap gmbar...nti amik dri kmera kak ummi la ye...ok la blik crte dsert kat atas tu plak...kita buat tghri tdi...ni pun sbb nk hbiskan stok stberi yg ada skit lgi...nak kemaskan pti ais...esk pgi dah nk jln jauh kan...kita buat 2 gelas ni je...yg mkn pun cma kita nga anak dara je...takpe2 lain kli bleh buat lgi...bleh jgk dibuat dgn prisa buahan yg lain...Kak Ummi mksih utk rspi dsert yg mewah ni...mitak ijin nak copy rspi asal dri dpur kak ye..maap kak kita buat stail kita...bkn nk memandai sdri...tpi nk krje senang...hehe...tu yg buat sesuke ati je...sib baik jdikk!! klu x padan muke kita kan!! lgi satu kita xnak letak telur..kita buat ni xde sukat2...main tuang agak2 je sukatannya tu...kat bawah ni rspi anggaran je ye...kna pndai2 la ejus..klu nk langkah slmat buat ikut rspi Kak Ummi tu..dpur kita ni xberasap la utk 2-3 ari...mksih skli lgi buat semua pengunjung...kita xsmpat nk buat knjungan bls...sbb dri pgi tdi lgi sbuk kesana ke mari...insyaallah jmpa lgi mnggu hadapan...buat Kak Ummi mksih skli lgi kak...muahhhh...

memang sedap tak terkata..nti nk cuba dgn perisa lain plak...

tetap lembik gtuw wpun xsukat...hehe....sib baik jadi jgk desert sdp ni..

Strawberry Chantilly versi Ilham Dapur
Bahan-bahan (resipi angaran)

Lapisan Bawah

  • 10 biji buah strawberi - kisar dengan 1/2 cawan air atau lebih sikit (kita guna straberi yg saiz kecik je, cameron highland punye tu, kalau impot besar buahnya
  • 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar jenama NONA (lebih kurang) - bancuh dengan 3 sudu air panas (
  • 2-3 sudu besar gula halus - rasa nak manis macamana

Cara

Campurkan kesemua bahan-bahan dan tuang dalam gelas yang sesuai. Sejukkan seketika dalam 20 minit. (Simpan sikit dalam 2 sudu besar untuk dituang atas buah strawberi masa nak menghidang nanati)

Lapisan Atas

  • 1/2 cawan whipping cream
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2-3 sudu besar gula halus - agak-agak la ye nak manis macamana
  • 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar (lebih kurang)
  • secubit garam - agar rasa lemak dan sedap

Cara

1. Satukan whipping cream dan susu cair dalam periuk. Panaskan sekejap dengan api perlahan. Kemudian masukkan serbuk agar-agar dan gula. Kacau sebati. Sejukkan dulu sekejap agar tidak terlalu panas sebelum dituang atas lapisan strawberi yang telah sedikit beku.

2. Sejukan dalam peti sehingga lapisan atas mengeras sedikit sekitar 30 minit. Kemudian letak buah strawberi dan tuang sikit puri yang ditinggalkan tadi. Sedia untuk dinikmati...SEDAPPP...


Sumber Resipi : Kak Ummi ( Home Sweet Home )
(Adaptasi dari Majalah SAJI dan diubahsuai caranya)

Bahan Lapisan A:-
  • 100 gm puri strawberi (*akak kisar 10 biji strawberi)
  • 20 gm gula kastor
  • 10 gm serbuk gelatin
  • 50 ml air panas

Bahan Lapisan B:-

  • 100 gm gula kastor (*akak letak 80 gm jek)
  • 2 biji kuning telor
  • 200 gm krim putar (whipping cream)
  • 7 gm gelatin (dibancuh dengan 3 sb. air panas, kacau larut dan ketepikan)

Bahan Lapisan C:-

200 gm buah strawberi (*akak letak 20 bj yg sedang2 saiznya) - dikisar dgn sedikit air saja, jadikan puri.

Cara Membuat:-

1.Lapisan A: -Tuangkan air panas dalam mug dan masukkan gelatin. Kacau hingga gelatin larut dan tidak berketul2.

2.Dalam mangkuk lain, kisar buah strawberi bersama gula dan jadikan puri. Ketepikan.
Tuangkan air panas dalam mug dan masukkan gelatin. Kacau hingga gelatin larut dan tidak berketul-ketul.
Terus tuangkan ke dalam buah strawberi tadi...kacau sebati.

3.Lapisan B:- Dalam mangkuk lain, putar gula dan kuning telor hingga sebati.
Kemudian masukkan whipping cream. Putar lagi.
Bancuh gelatin seperti cara di atas dan tuangkan ke dalam adunan tadi. Kacau sebati.

4.Sediakan mangkuk dessert yang sesuai dan tuangkan 1/4 cawan lapisan A.
Kemudian perlahan-lahan letakkan pula 1/4 cawan lapisan B.

5.Akhir sekali, letakkan 2 sudu besar bahan lapisan C.
Sejukkan di dalam fridge dan hidangan dengan hiasan potongan buah strawberi.

3 comments:

  1. look nice,rase pun mesti sedap..nanti try la...

    ReplyDelete
  2. salam maz,
    sedapnya nampak... apatah lg kalau dpt mkn..
    aritu dh terliur tgk k.ummi buat, ni maz pulak... aduhh harus cari stoberi ni

    ReplyDelete