lalu apa lgi dgn smgat waja kita pun beli la acuannya..wpun blum thu lgi reti buat ke idak...yg pnting acuannya kna ada la kan...beli plak yg bsr gdebak...takpe la kan sbb kek yg Mama buat tu sdp banget...kita pun tnya la Mama susah ke nak buat kek ni...Mama kata kek cpon la pling mudah weiii...yg pnting telur tu mesti telur segar...maksudnya jgn telur lama la...kita pun cba la buat pgi smlm...dan ni la hasinya...snguh xmngecewakan...gebus dan moist gtuw..dpt la kita bgi kat jiran skit sorang kek cipon prtama kita ni...mksih MAMA atas rspi yg sdp dan simple ni...mtak ijin nak letak rspi kat dpur kita plak ye Ma..kita buat 3/4 dri rspi...
P/S : Untuk Mamajelek mksih ye slalu singah dpur kita...tapi kita xleh nak msuk blog mama...nti bagi link ye mama..boleh kita buat kunjungan balas...
Sumber Resipi : Mamafami @ Nyonya Food
Step 1:
- 8 medium egg yolks - kita guna 6 gred A
- 2oz fine sugar - 42 g
- 1oz Sunquick Orange - kita ganti dgn pandan pes+sedikit pewarna hijau, jadikan sebanyak 22 g
- 1oz water -22 g
- 3oz corn oil or olive oil (I used corn oil) 65 g - kita pun guna corn oil
- 5oz self raising flour - 105 g
Method:
Beat egg yolk and sugar lightly with a hand whisk till sugar dissolve.
Stir in sunquick orange, water and corn oil.
Fold self raising flour into egg mixture.
Set aside.
Step 2:
Ingredients:
- 8 egg whites - kita guna 6 gred A
- 5 oz fine sugar - 108 g
- pinch of salt
Method:
Beat egg whites till frothy. Slowly add in sugar and pinch of salt while beating at high speed.
Beat until the egg white is stiff and shining but not dry. ( About 3 minutes)
Step 3:
1.Preheat oven at 175 degrees Celsius. - kita bakar suhu 150 C, sbb oven kita angau skit..hehe..
2.Use a spatula and gently fold egg yolk mixture into the egg white mixture (meringue).
3.Pour into an ungreased 25cm tube pan.
4.Bake for 40-45 minutes.
5.Once cake is cooked, remove cake from oven immediately and invert pan onto wire rack. Let it cool before removing cake from pan. (kita guna saptulan plastik yg nipis tu untuk renggangkan kek dri loyang)
P/S : Pastikan putih telur dipukul secukupnya hingga kembang dan guna kaedah kaup balik yang betul agar adunan tidak mendap dan tetap ringan.
cantik+gebus gitu! suke tgk teksturnya tu menjadi elok... pos kat e-na sikit!;-)
ReplyDeletekak maz, cantik dan gebuss la kek tu,nanti mas pun nak try buat la....
ReplyDeletesalam pagi sabtu yg ceria.. nasib baik lah dah sarap..kalau tk..ngences lg.nampak senang je..nk try la..hehehe...
ReplyDeletealahai...seram nak buat cipon kek ni..takut tak jadi..huhuhu...tp suka sangat makan..ishhh..nak kena terai jugak ni kan maz...
ReplyDeletewoooow..sangt cantikkk...sangt gebuu..sangt teruja..nk skitt kk maz.errkk tapi resepi tak de warna ijau pong..
ReplyDeleteMaaaaaaazzzz...tengoklah akak smpai salah komen kat entry award bawah tu tau sebb tengok cifon Maz nih..hehe, ada lg ke tuk akak tu...mana cukup tu..nak separuh loyang lah! Hehee...ok, set! Nanti nak datang korek apa2 ilmu yang dah dpt dari "sifu" yg sorang tu ek...muaaahhh!
ReplyDeletedh lame xmkn kek chiffon...terliur plak tgk kek yang lembut 2
ReplyDeleteIsh... ni yang nak makan hati ni... Chiffon dia keluar dari loyang elok je tepi tepi tu, tak sopak pun. Mama punya, tak lawa!!! Huwaaaaaa
ReplyDeletesalam maz..betul kata sifu berdua..memang cantik dan boleh juallah..order 1 yer..
ReplyDeletemaz,lembap ek jadinya kek ni? boleh la cuba w/pun agak cuak gak nak men"chiffon" nih. Mmg, kalau kedai punya kering jer, nak makan kena ready air segelas
ReplyDeleteSedap,saya tadi dah coba,tp chiffob saya tenggelam kat oven pada minit k 40,bila saya potong,kek saya jatuh,lemah,lom masak,kot,adae petua tak cam mana wat kek chiffon,pasal saya dok tak menjadi je,selalu tenggelam masa dalam oven,tq akak
ReplyDelete