Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (resipi anggaran)
- 10 ekor udang saiz sederhana @ udang galah pun sedap
- 4 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 1 inci lengkuas *
- 1 inci kunyit hidup *
- 2 batang serai *
- 2 sudu besar cili kering yang dikisar
- 2 biji cili merah *
- 3 helai daun limau purut
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 sudu besar air asam jawa
- 4-5 sudu besar minyak untuk menumis
- sedikit gula dan garam serta aji (jika suka)
Cara-cara
1. Cuci udang dan toskan.
1. Kisar lumat bahan-bahan yang bertanda * dengan sedikit air
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi, kemudian masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa
4. Masukkan santan separuh, kacau sebati biar santan pecah minyak. Masukkan undang dan daun limau purut. Balik-balikkan agar sekata. Kalau terlalu kering masukkan separuh lagi santan dan masak sehingga kuah pekat dengan api sederhana dan udang masak
5. Perasakan dengan gula dan sedikit garam serta aji (jika suka) secukup rasa agar ada rasa masam manis yang seimbang. Padam api. Siap untuk dihidang
buat lapar perut je..pulak tu cuaca mendung2..
ReplyDeletesalam kak maz,
ReplyDeletekalu menu udang, memang faveret. lapar nasi rasanya...
sedapnya udang...nanti mas nak try buat la...
ReplyDeletemenjejeh dah air liuq akak ni... teringin lak nak ,akan udang sok ni..
ReplyDeletesedapnya nampakkk...
ReplyDeleteyang 2 bantang tu, serai la kot kan???
ReplyDelete