Sumber Resipi : Aldura Myresipi
Bahan-bahan ( 18cmX18cm ) - kita buat double, loyang 9 1/2 in
- 1 cawan / 120 gram tepung gandum
- 1 cawan / 180gram gula halus
- 3 sudu besar serbuk koko
- 1 susu kecil baking soda
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/3 cawan / 80ml minyak sayuran @ minyak masak - kita guna sunflower oil
- 1 sudu besar cuka
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 cawan air sejuk - kita ganti dengan susu cair
Cara-cara
1.Dalam mixing bowl, masukkan semua bahan yang kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder, garam). Gaul sebati.
2.Pastu, masukkan semua kandungan cecair, (minyak, cuka, vanilla, air) dan gaul sebati.
3.Masukkan dalam loyang yang dah disapu mentega/minyak sedikit.
4.Bakar dalam oven pada 180C selama 30 min atau hingga tester bersih bila dicucuk keluar dari kek.
5.Boleh dihias dengan frosting kegemaran masing2.
6.NOTE: Saya guna measurement cup untuk resepi ni
salam kak maz,
ReplyDeleteapa khabar? nak ngendeng crazy choc cake ni. dr jauh nampak. tapi dah takde ya... huhu