Bahan-bahan
- 2 ekor ikan kembong saiz besar, gaul garam kunyit dan goreng dulu - kalau ikan siakap atau kerapu lagi sedap
- 1/2 mangkuk nenas yang telah dipotong kecil
- 1/2 biji kapsikum hijau / merah @ apa2 sayur yang sesuai - dipotong panjang
- 1 labu bawang besar - dibelah 6
- 1/2 batang lobak merah - dipotong panjang
- 2-3 sudu besar sos tomato puri - kita guna ayam brand
- 1 ulas bawang putih - diketuk
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 1/2 cawan air yang dibancuh dengan 1 sudu kecil tepung jagung
- sedikit gula dan serbuk pati ayam sebagai perasa
- 3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan tomato puri, sos tiram, sos cili dan kacau sekata. Kemudian masukkan pula nenas, bawang besar dan kapsikum. Balikkan agar sekata.
2. Masukkan air separuh je dulu, kacau sebati dan perasakan sesedap rasa. Kalau kuah terlalu kering baru tambahkan air lagi. Biar seketika dalam 1 minit. Padamkan api dan boleh lah dituang sos ni atas ikan yang telah siap digoreng. Tabur sedikit daun bawang jika suka. Siap...
salam kak maz,
ReplyDeletesedapnya...saya suka macam ni, pastu ikan goreng garing2..
saya numpang ikan masam manis ni... dah bawa nasi...hihihi