Assalamualaikum w.b.t
'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), semoga kita sentiasa dlm lindunganNya, Ameen.
tikka atau daging yg dipanggang salah satu makanan harian org arab waktu ptg dan mlm, kebanyakan restoran arab hanya jual nasi utk tghri je..ptg dan mlm menu grilled gini, dh biasa sangat la duk mkn tikka ni..yg paling sedap bagi kami tikka kat Lebanese restoran, dh serata kedai jgk la duk cuba tikka ni..tpi xbleh nk tanding yg lebanese punya, bleh buat tikka ni sbb duk diet la..xmkn nasi, jdi tu yg ratah daging..biasa duk mkn kat kedai je, kebetulan beli daging jdi tu yg buat tikka ni..biasa klu beli daging tu buat steak ala ihop mcm kat sini, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..
BEEF TIKKA by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2kg daging bahagian sirloin - potong kiub
- sedikit serbuk ketumbar
- sedikit garam
- sedikit pewarna merah
- sedikit minyak zaitun
- lada benggla kuning/hijau/bawang besar - dadu kasar
Cara
1. Satukan daging dengan semua bahan termasuk lada benggala dan bawang besar, perap 1 jam.
2. Cucuk pada lidi sate selang seli dengan lada benggala dan bawang, panaskan sedikit minyak sayur dalam pemanggang ajaib, susun tikka dan masak selama 3-4 minit setiap bahagian.
3. Boleh la dihidang bersama salad dan flat bread (khubus).
tu la lamb tikka yg teramat sedapnya kat lebanese restoran, skli sminggu mesti kena dtg sni..dgn juicenya, terasa daging kambing segar dan bahan perap yg ckup sebati..yg mcm sayur tu mixed mezza atau starter, mesti xtinggal menu berkhsiat tu..dlm 1 pinggan ada 5 rasa, memang sedap! ada buah zaitun, salad daun parlsy, yogurt terung..sarapan org arab, cicah dgn flat bread tu..
klu kat restoran tikka daging kambing atau ayam..maz guna dging bahagian sirloin, lembut wpun masak sekejap..bakar dlm pemanggang ajaib je, wpun xleh nk tanding kesedapan tikka lebanese, utk mkn sdrik tu bleh la deh! makanan org arab ni berkhsiat, salad xtinggal..mkn nasi pun sayur mentah sepinggan..
No comments:
Post a Comment