Assalamualaikum w.b.t
'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), semoga kita sentiasa dlm lindunganNya, Ameen.
apa kbar semua, skli lgi dgn gambar lama..mood pun xberapa nk ada pagi ni, mungkin sbb tgk gambar yg dh lama basi kut..memang kerap jgk la duk celup atau goreng tepung udang, cuma kekadang tu malas nk snap..maz guna rspi sotong goreng tepung yg kat sini, jazakillahukhairan pada penyumbang resipi asal..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas apa yg tidak sempurna..
UDANG GORENG TEPUNG by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
- 300g udang segar
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 biji telur - kocok sikit
- sedikit serbuk pati/lada sulah/serbuk kari
1. Buang semua kulit udang, toskan biar kering sepenuhnya, jika perlu lap dengan tisu dapur.
2. Satukan udang dan telur, sebatikan tepung, serbuk pati dengan baking powder, masukkan dalam plastik bersih.
3. Masukkan 3-4 ekor udang sekali dengan telur (biar telur banyak baru tepung letak dan bila goreng berkerak tebal), goncang-goncang biar bersalut tepung.
4. Goreng dalam minyak panas biar sedikit garing dikedua bahagian, boleh la hidang bersama sos kegemaran.
3. Masukkan 3-4 ekor udang sekali dengan telur (biar telur banyak baru tepung letak dan bila goreng berkerak tebal), goncang-goncang biar bersalut tepung.
4. Goreng dalam minyak panas biar sedikit garing dikedua bahagian, boleh la hidang bersama sos kegemaran.
memang sedap dpt yg panas2 tu, dgn krup krapnya dan kerak pun tebal..buat snack gini bru anak2 mkn beria2, udg ni klu buat lauk yg bongsu xmkn la plak..
No comments:
Post a Comment