Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, March 10, 2016

Kari Kambing Tanpa Santan Ala India

 Assalamualaikum w.b.t
'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), semoga kita sentiasa dlm lindunganNya, Ameen.
cuba lawan jgk mood yg xberapa nk ada ni, meneruskan misi utk hbiskan gambar lelama, ni pun kari ala india jgk ni..dh lama la xbuat kari biasa smenjak duk mkn kari tanpa santan ni, suka la plak dgn gaya kari mcm ni..sedap cicah dgn capati, nk buat sbgai lauk dgn nasi pun bleh..ada 2 lgi lauk kari yg xmsuk santan dlm folder tu, kambing ni kejadian bln 2 hritu..smjak diet satu kluarga ni..dh xmsak lauk2 gini, Insyaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..

KARI KAMBING TANPA SANTAN ALA INDIA by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1/2kg daging kambing - potong saiz sederhana kecil
  • 1 labu bawang besar bombay, kalau kecik guna 2 *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1/2 inci kunyit hidup *
  • 1 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
  • 1 sudu kecik serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1 kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 2 bunga lawang (rempah 4 sekawan)
  • 1 biji cili hijau 
  • garam, gula dan sedikit aji jika suka
  • sedikit minyak sayur/masak untuk menumis
Cara

1. Kisar semua bahan bertanda * biar lumat.
2. Dalam periuk panaskan sedikit minyak, masukkan rempah 4 sekawan dan bahan kisar, tumis biar wangi dan sedikit perang.
3. Masukkan semua jenis rempah serbuk, tumis sekejap, kemudian masukkan serbuk kari dan tumis biar pecah minyak.
4. Masukkan daging, sebatikan dengan bahan rempah dan masak biar keluarkan airnya.
5. Masukkan air (jangan banyak, nanti cair pulak), garam, gula, cili hijau dan masak biar mendidih lama sikit..
6. Bila kuah dah sedikit pekat boleh la padamkan api.

kari2 ala india atau pakistan yg sblum ni xmasuk rempah 4 sekawan, kali ni tukar sikit dan tumis dulu bahan kisar bersama rempah..suka dgn aromanya bila masak, wangi mengoda selera..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...