akhirnya dpt jgk merasa bhulu kukus mekar versi Kak Dayang ni...bru je smlm Kak Dayang buat n3 bhulunya yg ala2 snow gtuw...kita pun trus mncubanya...pgi2 lagi tdi dah mgukus kuih ni...tekstur bhulu ni memang halus dan lembut...sedappp...wpun bhulu kita ni mekarnya mcm malu2 aym je...ada ke malu2 aym ye!! tpi tetap gebu...mgkin sbb pnutup pngukus kita xleh tutup btul2..bkn pnutup asalnya..pnutup pnjamm!!..wap duk kluar je dri tepi...alasan la ni kan!! hihi...mksih ye kak susah2 taip rspi tu...jmput la smua ye...mtak ijin nk c&p rspi ke dpur kita ni kak...
Sumber Resipi : Kak Dayang Jack (Teratak Mini Dayangjack)
Bahan-bahan :
- 125 g tepung gandum
- 1 sk double action baking powder
- 1 sk ovalette
- 120 g gula halus(boleh adjust sendiri. DJ guna gula pasir yg dikisar halus) - kita buh 110 g
- 1 sb pes coklat (DJ guna coklat masak)
- 1 biji telur
- 70 ml air suam
- 70 ml susu segar/susu cair (DJ guna bancuhan susu tepung) - kita gna susu cair
- sedikit esen vanilla
Cara-cara
1. Didihkan kukusan. Sediakan cawan kertas dan alas dgn mangkuk aluminium.
2. Di dalam mangkuk adunan, satukan kesemua bahan di atas kecuali pes coklat dan pukul hingga kembang dan gebu (jika adunan tidak kembang dan gebu, bahulu takkan menjadi)
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Campurkan adunan dgn pes coklat dan adunan satu lagi dibiarkan kosong.
4. Tuangkan kedua2 adunan ke dlm cawan kertas secara berselang-seli.
5. Kukus dgn api kuat selama 15-20 minit mengikut saiz cup yg digunakan.
No comments:
Post a Comment