Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, March 27, 2010

Pulut Berinti

Assalamualikum...hri ni kita agak sbuk skit....sblah pgi ke skolah abangngah ada sukanika...pastu tghrinya ke jusco IOI mall...mcm ni la klu hri mgu tu kan...msa utk lepak dpn lappy agak terhad skit...rsanya kwn2 pun sma jgk ye! duk buat apa tu smua...mgkin ada yg tgh ready utk sma2 memeriahkan lagi EARTH HOUR 2010 mlm ni kan...apa salahnya bgi supot pda bumi kita kan!! tpi klu yg tgh duk mnjamu slera tu jgn la pdmkan lampu plak...bkn apa tkut trcekik tulang ikan ke!! ok lah ni kuih yg kita buat ptg smlm...tiba2 je tringin nk mkn plut ni...dikalangan msyarakat kltan kuih ni dipngil pulut berinti...dingeri2 lain xthu la plak apa namanya ye! msa bdk2 dlu memang biasa dgn kuih ni...kat kdai2 kopi pun memang ada org jual utk srpan...mkn belah ptg pun bleh jgk!! tpi kita mlm pun tibai lgiiii...sedapppp...antara pulut kgeramaran la ni...nk buat pun senang je...pda kwn2 yg tnggalkan msj kat smbox tu mksih bnyk2 ye...insyaallah nti kita jnguk dpur kwn2 plak...

plut ni simple je...tpi enak bila digndingkan dgn intinya tu...jemput la smua ya...jgn xcaya!!..ptg tdi pun kita mngukus plut ni lagi!...abangngah mtak sruh buat lgiiii...

kita ni klu bab bngkus2 ni memang out la!! tu yg trbonjol kluar inti klapanya...daun psang plak kecik bnor!! tak kisah la asalkan xtrburai kluar ckup la ye...kita letak jgk la rspinya..plut ni kita msk ikut cara Ma kita...kukus 2x..

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan

Inti kelapa
  • 1 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut - amik yang putih je
  • 2-3 keping nisan (kelantan mari) @ gula melaka
  • 4-5 sudu besar gula - bleh dikurang atau ditambah
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • secubit garam


Pulut

  • 2 cawan beras pulut - direndam 4-5 jam dan toskan
  • 1 cawan santan + sedikit garam
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • daun pisang secukupnya - jemur sekejap bagi layu

Cara-cara

1. INTI KELAPA - Masukkan air, nisan atau gula melaka dalam periuk, masak sehingga mendidih, kemudian masukkan kelapa parut, kacau sebati. Masukkan pulak gula dan garam. Sesuaikan rasa manisnya ikut citarasa. Masak dengan api perlahan sehingga air kering dengan sentiasa dikacau agar tidak hangus.

2. PULUT - Panaskan pengukus sehingga air mendidih, kukus pulut selama 15-20 minit. Angkat dan masukkan pulut tadi ke dalam bekas besar kemudian gaulkan pulut dengan santan biar sekata. Kemudian kukus semula pulut yang telah digaul dengan santan tadi selama 10-15 minit lagi. Angkat dan kacau sekata, kemudian boleh lah dibungkus dalam daun pisang dengan meletakan sedikit inti kelapa diatasnya. Bungkus biar inti sedikit terkeluar. Siap...

2 comments:

  1. Maz, naper pulut inti ni tak sampai rumah ma eh? Hihihi...

    ReplyDelete
  2. sedapnya pulut.anak 2 saya suka makan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...