ni lauk kita smlm....nk msk tu klu bleh plih yg mudah2 je!...malas btul rasanya nk duk kat dpur tu lama2...rspi asal udang nestum dari rmah Kak Ummi tapi kita tukar guna plain cornflaks...sblum ni pun dah biasa buat...rspi kita c&p dri dpur Kak Ummi lgi...malas nk buka blog lama kita tu...bleh ye kak...sayang kak....pda Ely Hasrul yg brtnya tntang keenakan udg ni layu ke dak...udg ni memang sdppp...kita dah bnyk kli buat..krup krap je cornflakesnya tu..rangguppp..
Sumber Resipi : Kak Ummi (Home Sweet Home)
Bahan:-
lain kli kna buang terus kulit udg tu sbb cornflaks melekat pada klitnya...tpi bila nk mkn kulit tu kna dibuang jgk...
Sumber Resipi : Kak Ummi (Home Sweet Home)
Bahan:-
- 15 ekor udang sederhana
- 3 sudu besar marjerin/butter
- 2 tangkai daun kari (hiris)
- 3 biji cili padi (hiris bulat) - ummi letak 5 biji (xletak,tkut anak2 pedas)
- 5 - 7 sudu besar bijiran nestum - (kita ganti dgn plain cornflakes)
- 2 sudu besar gula - (kita buh secubit je)
- garam secukup rasa
- 2 cawan minyak untuk menggoreng udang
Cara Memasak:-
Lumur udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sebentar. Toskan. Kemudian cairkan marjerin di dalam kuali yang bersih. Tumis daun kari dan cili padi hingga wangi. Masukkan udang dan gaul sebati. Masukkan gula dan garam secukup rasa...gaul. Masukkan nestum dan gaul sebati. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
nnti cornflakes tu crispy ke layu? hishh bila lapo nih tgk blog mkn.. bertambah2 lapo jadiknye
ReplyDeletewow best ni sanga tmudah dah menawan hatiku... dan archive dah ..
ReplyDelete