Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, March 16, 2010

Cek Mek Molek & Cucur Badak

dah hbis jgk ni ye!!...kuih ptg smlm...kbetulan ada kledek...beli kledek ni utk buat bnda lain...tapi terjdi plak 2 jnis kuih ni yg namanya agak pelik skittt!! takpe la kan nama pelik...asalkan rsanya tu enak aje...spruh kita buat kuih cek mek molek dan yg lebih tu kita buat kuih cucur badak...dpt lah 5 bji...anak2 smua xmkn kuih cucur badak ni...tkut dgn namanya keeee!!...hehe...kuih cek mek molek ni antara kuih yg Ma kita slalu buat msa kecik2 dlu..sbb kosnya murah dan ubi pun snang nk dpt kat kmpung...rspinya sama je mcm rspi cucur badak dari Princessharyati Myresipi...tpi utk smbal klapa kita ikut rspi Princessharyati...jdi kita letak skli lah smua rspinya...kita buat skit je..mksih ye..mcm biasa mtak ijin nk c&p rspi....


Sumber Resipi : Princessharyati (Myresipi)
Bahan-bahan ( 28-30 biji sedang kecil )

utk kulit

  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji keledek saiz besar
  • Sedikit garam


utk inti

  • 1 cawan udang kering
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 2 biji bawang besar
  • 5 batang serai
  • 1 sudu kecil kunyit serbuk
  • 5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • garam dan gula


Cara-cara

1.untuk inti: blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit + minyak + garam + gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.

2.utk kulit: rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.

3.Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang.

4.letakkan inti dan tutup kembali.

5.Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di santap

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...