Sumber Resipi : Princessharyati (Myresipi)
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
- 1 cawang tepung beras
- 2 cawan santan
- secubit garam
- daun pisang di layang skit ke ats api kecil
- 1 helai daun pandan (disimpul) - tmbah sdri
utk inti;
- 1/2 biji kelapa parut
- 2-3 keping gula melaka
- 4 sudu tepung pulut
- sehelai daun pandan disimpul
Cara-cara
1.Kelapa yang di parut (bahagian putih sahaja) dimasak bersama gula melaka dan daun pandan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
2.Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak. Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun. Kemudian kukus selama 15-20 minit
salam maz pee sdp tu lama betul x mkn kuih ni time bln posa baru jumpa..ingat arwah atuk sesuka mkn kuih ni..abh akk pun suka...rajin but kuih lama yee..nak rasa sikit
ReplyDeletemazz nanti akak hantar addres ..pos sikit tau tuk akak..
ReplyDeletesalam kak maz,
ReplyDeleteala kak...menggoda betul tepung bungkus ni. faveret saya juga tuh. saya suka kue2 lembik gini. dulu mama saya slalu buat. skrg nak beli kat slangor susah cari...huhu.
Salam pagi Maz,
ReplyDeletetepung bungkus,mesti rasa nya lemak manis kan
maz? Senang masuk mulut ni...hihi..maz,knur masuk list ya..senang boleh cuba.
salam k.maz....uwaa.. nie my fav...huhuhu tunggu balik msia la mkn..huhuhu
ReplyDelete