Sumber Resipi : Kakak Angkat
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
- 300g beras pulut
- 300 ml santan
- 1 sudu kecik garam
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit (tutup penutup pengukus dengan kain/towel) - loyang tu kita alas dgn plastik wrap,supaya senang nak kluarkan dri loyang
Lapisan Atas
- 125g gula
- 50g tepung kastard
- 400ml santan
- 1 biji telur (gred A)
- sedikit paste pandan (kita bland daun pandan skli dengan kelapa parut)
- 1/8 sudu kecil air abu
- 1/4 sudu kecil garam
- sedikit pewarna hijau
Cara-cara
1. Satukkan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk
2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (pekat skit mcm susu pekat tu)
3.tuang ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selamat 30 minit. Siap sejukkan dulu sebelum dipotong. (kita potong guna benang)
salam maz..waduh tergode akak kat kuih maz ni..
ReplyDelete