Sumebr Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (anggaran utk sesikat pisang)
Bancuhan utk pisang
- 1 cawan air
- tepung beras secukupnya (maz tak sukat, jadi kena agak-agak la ye)
- 2-3 sudu besar penuh kelapa parut
- secalit kapur makan
- sedikit pewarna kuning
- sedikit garam dan gula
Cara-cara
1.Satukan semua bahan-bahan kecuali tepung beras, kacau sebati. Kemudian masukkan tepung beras sedikit-sedikit sambil dikacau guna sudu agak sebati dan tidak berketul (bancuhan ni tidak cair dan tidak terlalu pekat, kiranya kalau celup pisang tu tepung akan menyaluti pada pisang gtuw)
2. Panaskan minyak dan boleh la dicelup pisangn dalam bancuhan tadi untuk digoreng dengan api sederhana sehingga sedikit keperangan dikedua bahagian. Angkat dan toskan. Goreng sampai habis. Siap..
3.Sambal Kicap - cili padi,sedikit garam dan gula,kicap manis dan sedkit air. Tumbuk cili agak sedikit lumat,kemudian masukkan gula, garam dan kicap.Tumbuk sebati dan masukkan sedikit air agak tidak terlalu pekat. Sambal ni rasanya sedikit manis. Siap...
kite ngan hb kite suke makan goreng pisang care camni,kak...rasenye org johor yg makan camni...rasenye la... tlg betulkan kalau salah yek...
ReplyDeletetak banyak org jual goreng pisang yg sediakan sambal kcap ni.so kekadang tu kite beli goreng pisang,balik umah tumbuk cili api & buat sambal kicap sendiri le....
Maz, makan pisang goreng ke keledek goreng ke, keladi goreng ke, pendek kata apa yang goreng gorenglah... kalau cicah dengan sambal kicap ni, memanggggglah tersangaaaaatlah bestnya!
ReplyDeletemazzzzzzzz..cedapnye nak join mencicah boleh...org mane lg makan grg pisang cecah sambal kicap ..org johorlah kg akak..
ReplyDeleteya orang johor yg suka makan macam ni. itu sebab susah cari di KL, bila ditanya berkerut aje muka. huhu. selalunya kena buat sendiri aje di rumah.
ReplyDelete