lamanya kita peram gmbar2 ni smua...hri ni bru ada rasa terrrajin skit nk buka blog...dptlah dikeluarkan gmbar2 yg tak seberapa ni dri peyut hp kita tu...hihi...apa kbar kwn2 smua...smoga sntiasa ceria dan sihat selalu dismping keluarga tercinta...kek ni pun dah hbisss..kita buat kek ni pagi klmarin sbb nk bgi pada jiran...rspi kita amik dari dpur Kak Ummi...memang msa mula2 tgk kat rmah Kak Ummi tu dah jatuh ati...kli ni lah bru menjadi marble kita...sbb kita buat dgn sabarrrr!!..hihi...Kak Ummi mtak ijin nak meng c&p rspi dri umah kak ye..mksih kakkkk..nti kita nk p geledah lgi dpur kak tu...muahhhhh...pada kwn2 yg dtg tnya kbar dan tnggalkan msj..kita amat2 hrgai..smoga Allah membalas segala jasa baik kwn2 smua..insyaallah nti kita buat knjugan balas...smjak blik ni msa utk lepak dpn lappy ni memang terhad skit..ada je bnda yg nk dibuat...kluar msuk rmah pun memang lah kerap sngat...p stu sni..maklum lah kan kita kna buat sdri smua...huhuhu..cedihnyeeee...ni pun dah nk kluar rmah...insyaallah nti kita jnguk dpur kwn2 mlm nti..byee..gmbar2 ni smua kita update mlm tdi...cma pgi ni bru publish..sbb mlm tadi xhbis meng c&p rspi..
memang tak susah sngat la kan nk buat kek yg main msuk je dlm mixer ni...ni ayat utk org yg bru bljar buat kek mcm kita ni la..cuma utk ke ni kita buh 1 sdu besar gliserin...kbetulan bnda tu memang ada..beli utk buat kek marble trio CMG hri tu...jdi tu yg kita buh skit...
Sumber Resipi : Kak Ummi ( Home Sweet Home )
KEK PELANGI ( Chef Noraini~ dari buku Kompilasi Hidangan Kek)
Bahan:- (akak guna loyang bulat 8 in)
KEK PELANGI ( Chef Noraini~ dari buku Kompilasi Hidangan Kek)
Bahan:- (akak guna loyang bulat 8 in)
- 220g tpg kek *
- 250g mentega
- 1 s/k serbuk penaik * (bahan * diayak bersama)
- 200 gm gula kastor
- 4 biji telur gred A
- 5 s/b air susu (leen guna susu segar)
- 1 s/k esen vanila
- 1 sudu besar gliserin (ni kita tambah sdri)
- sedikit pewarna merah, hijau dan kuning (kita guna hijau,pink & kuning)
1.Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
2.Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
3.Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
4.Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
5.Bahagikan adunan kpd 3 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning.
6.Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna merah. Ulangi proses ini hingga habis.
7.Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 1 jam (*akak bakar pd suhu 175C selama 50 minit jek)
salam maz. wah! bertambah kencang ribut taufan kat dapur maz yea... sejak balik dr bahrain nun...
ReplyDeleteMaz, cantiknya marble tuhhhh..tersusun indah bak pelangi betul lerrr...sedap kan kek tuh..letak gliserin mst lg cantik teksturnya..
ReplyDelete