Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, March 30, 2010

Cakoi & Roti Goreng

Assalamualikum...apa kbar kwn2 smua...smoga sihat dan ceria2 slalu hndaknya...hri ni bru la kita ada msa skit jdi bleh la duk dpn lappy ni...sbnarnya Ma kita bru dtg dri kpung hri sabtu lepas...jdi biasa la klu dah bonda ada kat rmah tu kan msti nk spend msa dgnnya...msk tetap msk cuma msa nk update tu xsmpat lgi...line tnet kita pun slownya...nk buka pnye la lama...msuk blog Mama nk tgk red bean keknya tu..smpai sudah xkluar2 gmbar...tu pun 3-4x bka...takpe ye Ma...insyaallah esk kita jmpa ye!...ok la cakoi ni kita buat utk bkpes pgi jumaat lgi...tpi cha koinya kita cma buat 5 btg je...slebih nya tu kita buat roti goreng gna adunan ni...anak2 kita suke rti greng lgi...intinya kita buh red bean (beli kat bkery pnye) rspi dari Skyblue Myresipi...mtak ijin nk letak rspi kat sni ye...lembuttttt dan akan buat lgi..mksih ye...pda kwn2 yg tnggalkan msj tu..mksih bnyk2..sori ye kita xsmpat lgi nk buat knjungan bls...insyaallah jika ada msa nti kita ziarah dpur kwn2 plak...

wpun cakoi kita xlurus mcm btg pnyapu..tpi kat dlmnya tetap ada lobang2 mcm gua gtuw!! mnjdi la kut tu ye!!...dlmnya xpadat...ada bnyk ruang2 ksong...lembut je wpun dah sjuk...

ni la rupe rti goreng kita...mgkin kwn2 pngil nama lain kut...kita pngil rti goreng je...bolat2 plak tu..sib baik tuannya xsbulat ituwww!!...

dlmnya...sdp la inti yg dah siap ni...yg beli utk buat pau hri tu...bleh buat lgi...

Sumber Resipi : Skyblue (Myresipi)
Bahan-bahan ( 10 biji , 15cm)
  • 2 cawan tepung roti - kita gna all purpose flour je
  • 1 cawan air
  • ¼ sudu kecil instant yeast
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil garam
  • ¾ sudu kecil tawas (alum) - xbuh, xde
  • ½ sudu kecil baking soda
  • ½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun takpe... susah nak cari ammonia for cooking) - xbuh jgk
  • 1 sudu besar minyak
  • minyak utk menggoreng


Cara-cara

1.Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker. (kita uli gna tngan je, nk cpat)

Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.

2.Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm seperti dlm gambar, biar rehat selama 10-15 minit lagi.

3.Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar.

4.Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.

5.Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.

6.Ni gambar cakoi yg dah siap digoreng.

5 comments:

  1. Mazz, saya mencari alum & tepung roti tapi tak jumpa2 .. My hubby fav ni... alum-alum dimanakah dikau wahai alum

    ReplyDelete
  2. maz..rajinnye buat cakoi ..akak yg malas ni slalu beli je klu teringin..

    ReplyDelete
  3. salam kak maz,
    berkenannya saya tgok roti goreng filing red bean tu. hu, saya suka..kalu kat pasar mlm, hanya ada satu tmpt je yg jual roti goreng ni.

    ReplyDelete
  4. mak oiii k maz...rajinnye buat cakoi plak dier...kite ade gak tgk resipi cakoi ni kat myr tapi ya amat le payah tengok nak membuatnya...
    caiyok la kak!!!

    ReplyDelete
  5. ~ fuzidss
    dyang tpun rti ada kat kdai bkery mcm BWY..alum xthu la kat mana ada jual..tpi kita xbuh pun..insyaallah jdi jgk..

    ~ indahhouse
    nur pun ske jgk ye rti greng ni..nti blik buat sdri plak..insyaallah jdi..red bean tu beli je yg dah siap kat kdai bkery..

    ~fiza
    rjin skit2 je la fiza...mls pun bnyk jgk...hihi..slama ni duk beli je..

    ~datinel
    kak kita pun xthu tetiba je rjin nk cba buat sdri..slalu pun main beli je kak..

    ReplyDelete