kuih ptg ahad ari tu...rsanya kita lebih suke wedges yg buat sdri mcm rspi ni dari beli yg dah siap yg frozen tu!...tapi xthu lah klu ada brand trtentu yg sdp...sbb yg kita beli sblum ni kurang lah...yg ni sedappp..rspi dri Noorsha Myresipi...mksih ye..mtak ijin c&p rspi...
Sumber Resipi : Noorsha (Myresipi)Bahan-bahan ( 2 orang )
Sumber Resipi : Noorsha (Myresipi)Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
- 2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO - kita gnti dgn srbuk kari
- 1 sudu teh serbuk cili -xletak
- 1 biji putih telur - dikocok
- Tepung gandum secukupnya untuk salut
- sedikit garam
Cara-cara
1.kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2.Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
3.Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
4.Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
5.goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
6.Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.
best ni.. saya baru buat yang frozen punya... kwang3 tak cukup so baik beli 3 kilo kentang then goreng harganya sama dengan frozen kentang.... berbaloi la bagi saya yg keluarga besar ni... Thanks Mazz for sharing
ReplyDelete