kuih talam lagiii...smjak akhir2 ni rjin skit nk buat kuih2 mcm ni...sbetulnya kita nk lepaskan kempunan dgn kuih2 ni...sblum ni nk buat bhn2 plak xckup...buat sdri memang lgi puas ati kan...tpi bkn lah maknaye yg org jual tu xsedap...cuma klu buat sdri ni lemak manisnya tu cukup...talam keladi ni antara talam pberat kita...ni pun kita buat guna sntan segar jgk...nk mkn kuih yg sedapkan..jdi kena lah merajinkan dri utk ramas kelapaaa...hihi...tapi memang btul kan guna sntan segar ni mnjdikan kuih-muih tu lgi sdp...klu xcaya tnya jejaka sedenak tu...betulkan Cik Mat...Cik Mat buat smbal blcan pun guna lesung batu...mcm klapa ni klu kita fresh dri kedai..tpi Cik Mat fresh dri pkok lagiii...kan Cik Mat...tpi bkn Cik Mat la yg pnjat pkok tuuu...ampun Cik Mat...rspi ni pun kita amik dri dpur Cik Mat @ Dapur Tanpa Sempadan...tnyata teramat sedapppp bangatttt..memang kita setia dgn rspi ni dah...nak buat pun senang sngat...xperlu dimasak2 dlu lapisan atas tu...smuanya main bancuh..tapis dan kukus je...rspi asal dri Kak Nis..Cik Mat dan Kak Nis mtak ijin nak c&p rspi ye...dan mksih bnyk2 utks rspi yg mrbles ni..
cuma utk lapisan atas tu kita buat 1 1/2 resipi...sbb kita tgk 1 rspi tu skit nti tkut jdi nipis sngat lapisannya tu...sukatan gula pun kita kurangkan sprti yg dicdgkan oleh Cik Mat..memang manisnya cntik je...
Sumber Resipi : CMG (Dapur Tanpa Sempadan)
BAHAN A :-)
65 g tepung beras
300 ml santan
1 camca teh tepung gandum
100 g keladi, didadu, kukus 3/4 lembut dan lecek sedikit - kita guna kladi cina yg kecik2 tu
55 g gula halus
1/4 camca teh garam
BAHAN B - kita buat 1 1/2 resipi
100 ml santan
80 g gula halus ( boleh kurangkan jadi 60g atau 70g) - kita buh 90g, 60g utk 1 resipi
2 camca besar tepung beras
20 g tepung jagung
1 biji telur, pukul sedikit
Secubit garam
Sedikit pewarna ungu (violet)-kita guna warna ungu berperisa keladi
1/2 camca teh perisa keladi (resipi asal tak letak) - kita xbuh
CARA MEMBUATNYA :-) - kita guna loyang 6 1/2 inc dan balut loyang dgn plstik wrap
1.Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak (mat guna mentega), balut tutup kukusan dengan kitchen towel.
2.Bancuh semua bahan A kecuali keladi, kacau rata dan tapis, masukkan keladi dan gaul rata. Tuang ke dalam tin dan kukus selama 15 minit.
3.Sementara itu satukan semua bahan B dan kacau hingga rata, tapis adunan dan tuang dalam loyang yang berisi bahan A tadi. Tutup permukaan tin dengan aluminium foil, sambung mengukus lagi selama 15 - 20 minit atau hingga permukaan kuih talam masak.
4.Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong. Sapu sedikit minyak pada pisau sebelum memotong kuih.
suka tgok talam maz.. cantik n msti sedap2.. cuti2 ni rasa nk try la..
ReplyDelete