Assalamualikum...dah mkn pgi ke smua ye...srpan dgn kuih bkr pun sdp jgk kan!!...ada plak kopi O scwn! jdi dah tu...tpi kuih ni pun bkn srpan kita pgi ni...kuih ptg slesa lepas...tgk ramai kwn2 yg duk membakar sana sni....bkr kuih la kan! kita pun nk amik bhgian jgk la...lgipun dah lama rasanya xbuat kuih bkr pndan ni...kli ni kita gna sntan dan daun pndan sgar...lgi trasa kesedapan kuih rspi Kak Zana yg duk kat batu pahat ye kak...lembut dan lemak gtuw!!...dlu2 asik duk gna sntan powder dan pndan pes je...kita buat xde kerak sbb nk bgi pda jiran2...klu buat utk mkn sdri memang kna kasi lama2 duk lam oben tu! mksih ye Zana dan mtak ijin nk pamer rspi skli lgi ke dpur bru ni...rspi ni kita taip smula apa yg kita slin dlu...myresipi xleh nk buka...
1 adunan ni bleh dpt 2 bji bntuk munga mcm ni dan ada lebih skit lgi kita bkar dlm bks biasa je dan yg tu utk kita la...
** TERIMA KASIH buat FIZA NORDIN sbb brsusah payah ajar kita cra2 nk gna PhotoScape...org lain dah brjaman thu guna photoscape ni..kita je yg bru nk bljar..sbnarnya kita ni xreti sngat2 bab2 IT ni...Fiza akhirnya brjaya jgkkk kmaz...mksih bnyk2 ye....jasamu tetap dikenang...smoga Allah membalas sgala kebaikan fiza...
Sumber Resipi : Kak Zana (Myresipi)
Bahan-bahan
1 adunan ni bleh dpt 2 bji bntuk munga mcm ni dan ada lebih skit lgi kita bkar dlm bks biasa je dan yg tu utk kita la...
** TERIMA KASIH buat FIZA NORDIN sbb brsusah payah ajar kita cra2 nk gna PhotoScape...org lain dah brjaman thu guna photoscape ni..kita je yg bru nk bljar..sbnarnya kita ni xreti sngat2 bab2 IT ni...Fiza akhirnya brjaya jgkkk kmaz...mksih bnyk2 ye....jasamu tetap dikenang...smoga Allah membalas sgala kebaikan fiza...
Bahan-bahan
- 1 cwn tepung gndum
- 1 cwn susu segar/susu cair - kita gna kedua2
- 1 cwn sntan
- 1 cwn air pandan
- 1 cawan gula - agak manis bgi kita,klu buh 3/4 cwan pun ok
- 3 bji telur - kita buh 2 bji gred A
- sedikit garam
- sedikit pandan paste/pewarna hijau
- biji bijan secukupnya - utk tabur,ni kita tmbah sdri
Cara-cara
Griss loyang/bekas dengan sedikit minyak/butter. Bland semua bahan hingga sebati,tuang dlm loyang kmudian bakar dlm oven dgn suhu 170C selama 40 minit.Sejukkan sebelum dipotong.
Salam Maz...rindu nengok Kuih bakar tu....bukannya apa Akak tak pernak buat pun...terkenang masa Maz kat Bahrain dulu....Maz selalu buat kuih ni kan?...pepagi lagi Akak dah skodeng dapur Maz....rasa macam berdiri kat tingkap jer...!
ReplyDeleteMazz, ku belum jumpa acuanya lagi ni
ReplyDeletesalam kak maz...besh ni kuih bakar...pernah jugak buat sekali...tp kureng laku plak...tp mase tu dok umah lame,tak habis leh la p huloq2 kat jenjiran.dok umah baru ni kene tapis2 nak wat makan ape2 sbb sini sume wat hal sendirik je...huhuhuuu syian daku erk...
ReplyDeleteakak,alhamdulillah akak dah berjaya wat watermark senirik...nnt order cop jempol kat jiya lagi cun...photoscape leh letak name masakan & lain2 kegunaan lain...kene rajin menggodek le yek...
moga ilmu tak seberapa yg dikongsikan mendapat keberkatan dariNYA... amin!
Salam Maz akak dah ada acuan kuih ni tapi tak pernah guna. baca resepi nampak simple je . Lain kali nak buatla.
ReplyDelete