pgi2 lgi dah kluar cik stun ye...ni menu tghri smlm jgk...yg ni kita yg mkn...ank2 plak xmkn!...stun msm mnis tu kita xsuke...msk utk anak2 je...kbetulan tgk Kak Jun tyang stun bkr dia...kita pun buat la stun bkr tmyam ni...rspi asalnya ikan bakar tomyam dri Buku Senangnya Memasak (Ikan) Kak Liza ...dlu dah prnh buat ikan bkr tmyam rspi amik dri dpur Kak Ummi...memang sdppp...kli ni cba dgn stun plak...kbtulan stun pun bsr..memang bleh sngat la dibakar! kita ratah gtuw je..xmkn dgn nsi...klu stun kita suke beli yg saiz bsr...bkn apa klu yg kecik tu bila dimsk dia akan mengecut...jdi kecik je!! mksih Kak Liza ye...sdpppp...
Sumber Resipi : Buku Senangnya Memasak (Ikan) Chef Hanieliza
Bahan A
kita bkr sekor je pun dah knyang meratah...bsrrr! stun ni pnjangnya lebih dri 1 jengkal...meh kita tgk rspi simple dri Kak Liza ni..tpi mabelesss...
Sumber Resipi : Buku Senangnya Memasak (Ikan) Chef Hanieliza
Bahan A
- 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan) - kita guna sotong
- 2 sudu besar pes tomyam
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
- 1 biji tomato (potong 6)
- Aluminium foil
Bahan B (Dikisar)
- 2 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 3 batang serai
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit gula dan fish sos - ni kita tambah sdri
Cara Membuat:-
1. Gauikan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin)
2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
3.Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit.
4. Perahkan limau semasa menghidang.
Wahhhh musim sotong eh Maz? Hihihi...
ReplyDelete