Sumber Resipi : Buku Senangnya Memasak (Ikan) Chef Hanieliza
Bahan A
- 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan) - kita guna sotong
- 2 sudu besar pes tomyam
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
- 1 biji tomato (potong 6)
- Aluminium foil
Bahan B (Dikisar)
- 2 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 3 batang serai
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit gula dan fish sos - ni kita tambah sdri
Cara Membuat:-
1. Gauikan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin)
2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
3.Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit.
4. Perahkan limau semasa menghidang.
Wahhhh musim sotong eh Maz? Hihihi...
ReplyDelete