Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan
- 2 ekor burung puyuh - potong, cuci dan toskan
- kicap manis
- sos cili dan sos tomato
- 1 batang serai - potong 4
- 1/2 cawan air
- 1/3 cawan atau kurang minyak masak
- 1 labu bawang besar - belah 8
- sedikit gula dan serbuk perasa (jika perlu)
Cara-cara
1. Lumurkan puyuh dengan garam kunyit.
2. Panaskan kuali dan masukkan puyuh tadi, balik-balikan kemudian masukkan air.
3. Masak sampai air sedikit kering sambil dibalikkan selalu puyuh tadi agar masak sekata. Biarkan air goreng puyuh tadi tinggal dalam 2-3 sudu besar kemudian masukkan minyak masak. Goreng puyuh dengan minyak tadi sehingga puyuh masak, garing kekuningan, kemudian masukkan serai,balik-balikan.
4. Masukkan kicap, sos cili dan sos tomato (agak2 lah ye). Perasakan dengan sedikit gula dan pak aji (jika perlu).Akhir sekali masukkan bawang besar. Kacau biar sekata. Siap....
ok nak try, nk cr puyuh kat psr tani or psr borong selangor.. dulu penah nmpak.. hishh xsabo la sbb nmpak sedappp
ReplyDeletemazzzz..walaupun akak tak sampai hati nak makan burung puyuh tapi lap bibir juga tenguk lauk maz ni mengancam..
ReplyDelete