Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, March 16, 2010

Goreng Pisang & Sambal Kicap

ada yg trkejut ke ye dgn n3 kita ni...atau memang ada kwn2 yg biasa mkn mcm ni...kita pun xthu ngeri mana asalnya yg mkn goreng pisang dgn smbal kicap ni!!..tpi kita memang pernah mkn lah dlu2 sblum p bahrain...klu p shah alam ada kakak yg brniaga kat seksyen 19 memang jual goreng pisang yg dicicah dgn smbal kicap ni...skrang ni xthu lah ada lagi ke tak..kita pun belum smpai ke stu lgi smjak blik ni...kbetulan ada rsa rajin skit..kita pun beli lah pisang seiikat...tu yg kita greng ptg tadi...pastu kita buat lah smbal kicap ni skli...kita memang suke mkn cara mcm ni..sedapppp...klu yg blum cuba tu...esok p cri greng psang yg mkn dgn smbal kicap ni...hihi....sdpppp...

dkat2 dgn kwsan prumahan kita ni memang bnyk gerai greng psang...tpi 1 pun xde yg mkn dgn smbal kicap...klu kat kmpung dlu..kita biasa mkn greng psang ni dgn air cili yg dicicah dgn krepok lekor tu...isshhhh!! mcm2 la kan...ikut slera masing2 org kata....rspi kat bawah ni kena agak2 lah ye..kita xde sukat2...tapi kita memang suke dgn bncuhan rspi dari Ma kita ni..sedap dan rangguppppp...
Sumebr Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (anggaran utk sesikat pisang)




Bancuhan utk pisang

  • 1 cawan air
  • tepung beras secukupnya (maz tak sukat, jadi kena agak-agak la ye)
  • 2-3 sudu besar penuh kelapa parut
  • secalit kapur makan
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit garam dan gula

Cara-cara
1.Satukan semua bahan-bahan kecuali tepung beras, kacau sebati. Kemudian masukkan tepung beras sedikit-sedikit sambil dikacau guna sudu agak sebati dan tidak berketul (bancuhan ni tidak cair dan tidak terlalu pekat, kiranya kalau celup pisang tu tepung akan menyaluti pada pisang gtuw)
2. Panaskan minyak dan boleh la dicelup pisangn dalam bancuhan tadi untuk digoreng dengan api sederhana sehingga sedikit keperangan dikedua bahagian. Angkat dan toskan. Goreng sampai habis. Siap..
3.Sambal Kicap - cili padi,sedikit garam dan gula,kicap manis dan sedkit air. Tumbuk cili agak sedikit lumat,kemudian masukkan gula, garam dan kicap.Tumbuk sebati dan masukkan sedikit air agak tidak terlalu pekat. Sambal ni rasanya sedikit manis. Siap...

4 comments:

  1. kite ngan hb kite suke makan goreng pisang care camni,kak...rasenye org johor yg makan camni...rasenye la... tlg betulkan kalau salah yek...
    tak banyak org jual goreng pisang yg sediakan sambal kcap ni.so kekadang tu kite beli goreng pisang,balik umah tumbuk cili api & buat sambal kicap sendiri le....

    ReplyDelete
  2. Maz, makan pisang goreng ke keledek goreng ke, keladi goreng ke, pendek kata apa yang goreng gorenglah... kalau cicah dengan sambal kicap ni, memanggggglah tersangaaaaatlah bestnya!

    ReplyDelete
  3. mazzzzzzzz..cedapnye nak join mencicah boleh...org mane lg makan grg pisang cecah sambal kicap ..org johorlah kg akak..

    ReplyDelete
  4. ya orang johor yg suka makan macam ni. itu sebab susah cari di KL, bila ditanya berkerut aje muka. huhu. selalunya kena buat sendiri aje di rumah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...