Assalamualaikum w.b.t..'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), bila hri minggu tu xdan sangat nk layan blog suam ni, ingat nk update jgk pgi tadi..tapi masa xmengizinkan, lama dh jgk rsanya xkluar menu kamben ni, 2 minggu lepas masa pergi pasaraya beli la kamben 2kg, 1kg amik lamchop je utk grill, ada la tu dlm folder tunggu Q..mcm biasa la deh ni pun kena peram jgk la dlu..kli ni buat gulai dengan pisang muda dan masuk kerisik sikit, pastu kuahnya buah cair gituw..sedap la mkn nasi, klu buat pekat nanti cepat muak plak kan..cicah dgn roti pun bleh ni, kari ni klu dibiar semlman lgi sedap kan..terima kasih pada yg sudi singgah dapur kecik maz ni, harap dpt dimaafkan kekurangan yg ada, Inysaa Allah semoga jumpa lagi..
GULAI KERISIK KAMBING DENGAN PISANG by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
- 1kg daging kemabing dengan tulang
- 4 ulas bawang merah *
- 2 ulas bawang putih *
- 1/2 inci halia *
- 1 cawan santan
- 1 kayu manis, 3 biji buah pelaga, 3 kuntum bunga cengkih, 2 bunga lawang (rempah 4 sekawan)
- 1/2 inci lengkuas - ketuk
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/2 sudu kecil serbuk cili
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu besar kerisik
- 1 keping asam gelugur
- 2-3 biji pisang muda, kalau pisang kecik guna lebih - kupas kulit, potong serong
- 2 biji cili hijau
- 1 inci nisan kelantan
- garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
- minyak untuk menumis secukupnya
1. Didihkan air bersama sedikit garam, masukkan pisang dah rebus biar separuh empuk, tos dan ketepikan.
2. Tumbuk separuh lumat semua bahan bertanda *.
3. Satukan semua bahan rempah serbuk, bancuh dengan sedikit air jadikan pes.
4. Dalam periuk tekanan, masukkan minyak untuk menumis secukupnya, tumis rempah 4 sekawan, kemudian masukkan bahan tumbuk.
5. Tumis biar wangi, masukkan pes rempah dan tumis biar pecah minyak, masukkan lengkuas.
6. Masukkan daging kambing, sebatikan dan masak sekejap biar keluar airnya.
7. Masukkan air, dalam 3 cawan ke, asam gelugur dan nisan.
8. Masukkan santan, kerisik, sedikit garam dan gula serta aji jika guna, masak hingga mendidih.
9. Tutup periuk tekanan dengan sempurna seperti arahan dan masak selama 40 minit dengan api perlahan.
10. Padamkan api, buka periuk tekanan bila wap dah habis keluar, masukkan pisang dan cili hijau.
11. Masak sekejap lagi biar pisang lembut dan cili lembut.
ada plak budu dgn ulam peria mentah, aduss! tu yg buat rasa nk mkn nasi je hari2..sbb duk teringat kat ulam peria, tpi xamik banyk la nasi..org kata skdar hilang rasa lapar..klu ikutkan nafsu memang bleh hbis sepinggan skli mkn..
No comments:
Post a Comment