Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, November 9, 2015

Samba Putik Pauh @ Sambal Mangga Muda

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Mizan, bertemu skli lagi..semenjak dua menjak ni asik menu layan selera je deh, samba putik pauh dlm loghat kelantan atau kerabu mangga muda..sambal ni klu ada depan mata bleh jdi penyebat utama mkn nasi banyk! xpyah ada udang ke apa..ckup dgn sambal ni pastu ikan goreng, walaaa sedapnya..tgk yg ni pun berair dh jgk mulut, kbetulan masa pergi pasaraya 2 minggu lepas rasanya, picit2 la mangga putik tu kut ada yg keras..Alhamdulillah dpt la 3 biji, tu yg lepaskan hajat besar ni, kihkih..utk buat sambal ni bleh guna ikan masin yg dibakar, ikan segar yg dibakar atau direbus..tpi klu guna ikan yg dibakar lgi sedap la, bau ikan bakar tu lagi buat samba ni umphh gitu..nk buat pun teramat la mudahnya..ni maz guna ikan tongkol, tu je stok ikan yg ada..tetap menjilat jari la mkn nsi hritu..Inysaa Allah bersama lagi dan maaf atas segala khilaf..

SAMBA PUTIK PAUH @ SAMBAL MANGGA MUDA by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 mangkuk kecil isi ikan yang dibakar atau direbus
  • 1 biji mangga muda yang agak keras - cincang memanjang
  • 4-5 biji cili padi merah dan hijau - hiris
Cara : Masukkan isi ikan dan cili dalam lesung, tumbuk sikit biar isi ikan berderai dan cili pecah, kemudian masukkan mangga dan tumbuk lembut sekadar sebati semua bahan, jika kurang rasa tambah sedikit garam atau aji jika suka. Boleh la dihidang bersama nasi putih.

Nota ilhamdapur : untuk isi ikan tu, cuci ikan biar bersih dan rebus 1-2 ekor ikan kembong atau ikan yang sesuai atau 2 keping ikan tongkol dengan 2-3 keping asam gelugur, sedikit garam dan nisan/gula. Kalau nak bakar, lumur sedikit garam dan bakar seperti biasa.

msa kat kampung dlu bonda selalu sangat la duk buat samba putik pauh ni, guna buah pauh ringan org panggil yg jenis kecik2 tu atau bleh jgk guna buah 'chupu' jdi la samba buah chupu..sedap sungguh dgn rasa masam, pedas dan lemak ikan..

2 comments:

  1. Syra pun tahu jgk ke mkn samba putik pauh ni, sedapp kan..memang bleh mkn nasi xhingat org lain dh...terima kasih sudi singgah dpur kecik ni dan salam ukhuwah dri kmaz...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...