Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, November 10, 2015

Lempeng Pisang

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca 7x selepas solat subuh dan maghrib, sebaik saja bagi salam, sunnah Rasulullah saw..meh layan lempeng la plak, sebenarnya memang jarang sangat buat lempeng ni..klu buat pun sendiri la yg mkn..ni pun kejadian tanpa dirancang, tgk kesian plak kat pisang 2 bjik yg dh nk hitam kulitnya..tu yg amik lecek2 dlm mangkuk, dpt la 4 keping lempeng ni..kembong jgk la perut mkn sorang, klu masa kecik dlu biasa la makanan gini kat kampung..skrang ni bonda pun xbuat dh, mungkin sbb makanan lain dh bnyk pilihan..ye la dlu apa sangat yg ada kan, msa blik msia hritu pun dpt mkn lempeng ni, kakak angkat yg buat..masa dlm kereta tu dia buka la bekas kecik yg dia bawa, rupenya sruh rasa lempeng pisang..tpi Kak Lela buat versi kecik molek..jenis semulut skli mkn je, yg special sangat katanya sbb guna pisang yg dia tanam..tu yg bawa sruh rasa..Insyaa Allah sampai jumpa lagi dan maaf atas segala yg tidak sempurna..

LEMPENG PISANG by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 2 biji pisang masak ranum, maz guna pisang philippine 
  • tepung gandum secukupnya
  • gula secukup rasa
  • secubit garam
  • kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam
  • sedikit minyak sayur
Cara

1. Dalam mangkuk lecek pisang, masukkkan gula dan garam, sebatikan, masukkan gandum, jangan banyak ye nanti keras, biar lembik je bancuhannya.
2. Panaskan kuali non stick, sapu minyak sikit dan letak 1 senduk kecik kemudian leper biar jadi bulat nipis.
3. Masak 3-4 minit setiap bahagian dengan api perlahan biar perang.
4. Boleh la dihidang bersama kelapa parut.

pisang philippine ni klu dh masak sikit memang lembik, nk mkn gitu pun xsedap..nk buat cekodok pun xbleh sbb jenis berair, nanti asik duk buh gandum je..cekodok jdi keras la plak..tu yg buat lempeng ni, sdpp plak bila mkn skli skala ni..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...