Assalamaualikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..klu belum idea lagi utk msak apa ptg ni atau mlm nti...bleh la try bihun tomyam yg mudah ni...rsanya pun menambat selera...memang sedappp layan dgn cuaca sejuk gini...buat utk alas perut disuatu mlm tu...xde plan pun nk buat bihun tomyam ni, tpi semua ckp lapar...maz pun trus bgi idea klu bihun tomyam ok tak...semua setuju...apa lgi msuk dpur kluarkan udg lam peti..sesambil duk msak tomyam tu didihkan air nk celur bihun...dlm msa 30 minit dh bleh mkn...stok udg memang sentiasa ada...daun ketumbar pun gitu jgk...pastu sayurnya masuk kobis dgn saleri...lgi stu klu buat tomyam ni kena guna pes tomyam yg dri thai...baru sedapp...maz xpernah gna pes jenis kiub atau pes jenama maggie dan sbagainya...mesti thai mari...sblum ni duk guna pes thai yg tutup biru tu...tpi kat asian store dh xdtg pes tu...ni maz beli pes thai jenama lain plak yg ada logo halal...tetap sedapp mcm yg tutup biru tu jgk pesnya...panjang plak celoteh pgi ni...Inyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...
Bahan-bahan
- 6-8 ekor udang saiz besar - belah belakang buat urat hitam
- 2 sudu besar pes tomyam thai - yg tutup biru atau asal pes dari thai *
- 3 cawan air *
- 1/2 cawan santan * - maz guna santan tin je
- 2 batang serai - ketuk *
- 2 inci lengkuas - hiris *
- 1 batang saleri - potong serong *
- 4-5 helai daun limau purut - koyak sikit
- 1 labu bawang besar - belah 8
- 1 mangkuk kecil kobis
- 1 mangkuk kecil sawi/pak choy
- 1 biji tomato - belah 6
- cili padi secukupnya
- daun ketumbar - mesti ada ni
- bihun yang telah dicelur secukupnya
1. Dalam periuk masukkan semua bahan * dan masak biar mendidih sambil dikacau. Kemudian masukkan kobis dan daun limau, masak biar kobis layu sikit.
2. Masukkan udang, pakchoy, bawang kecuali tomato, masukkan garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka. Masak sekejap lagi agar udang masak, tak perlu masak lama nanti udang jadi kecut dan tak segar. Padamkan api dan masukkan buah tomato.
3. Sedia untuk dihidang ketika masih panas bersama bihun, cili padi dan daun ketumbar.
maz xsuka masuk lobak merah dlm tomyam...nnti rasa manis carrot tu bleh efek rasa tomyam...memang licin sampai ke kuah...mcm tomyam sblum ni jgk...memang xtinggal masuk sedkit santan...rsa tomyam pun sedapp dan sedikit lemak...tpi klu yg mkn tu xthu pun masuk santan...bila kunyah daun ketumbar dan cili padi tu...waalaaa...bangkit selera betul bau daun tu...mcm mkn yg kat restoren dah...
No comments:
Post a Comment