Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, February 18, 2015

Fig Cobbler

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'...ada kelapangan skit ni updated je la...bnyk sngat lgi gambar lelama dlm folder tu...klu xsilap ni la pestime merasa cobbler...jarang buat dessert mcm ni sbb xde sambutan...ni pun buat 1/2 rspi je nk try dgn buah fig tu...rspi asal dri allrecipe guna buah peach...maz cri balik xjmpa la plak rspinya sbb bnyk sngat rspi peach cobbler...pastu hritu gna hp je...jdi kena la taip semula yg salin tu...klu tak snang skit keje deh..c&p je...selama bercuti buat semua sempena tahun baru cina...semoga selamat sampai ke destinasi mana yg plan utk balik kampung atau memulakan perjalanan...jgn lupa baca doa naik kenderaan dan ayat Kursi...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

guna buah tin ni sbb tgh musimnya...hritu dah roasted...ada kat sini...skrang pun ada lgi jual buah ni...mkn saja pun sedappp...manis...lembut mcm baldu...npak je mcm keras tu...tpi lembutt..

Fig Cobbler by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1/2 cawan mentega
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • buah fig/tin secukupnya - belah 2 @ boleh ganti dengan buah peach/strawberi/blueberi
Cara

1. Panaskan oven 170C.
2. Masukkan mentega dalam caserrole/bekas tahan panas dan masukkan dalam oven biat mentega cair.
3. Satukan tepung dengan gula, masukkan susu dan vanilla, kacau sebati. 
4. Susun buah fig dalam bekas mentega panas tadi, kemudian tuang bancuhan tepung atasnya biar sekata, boleh juga letak bancuhan dulu, kemudian susun buah atasnya.
5. Bakar selama 18-20 minit atau hingga masak/perang, atasnya tu yang putih-putih saja maz tabur sikit oat sebelum bakar.

teksturenya ada rsa mcm muffin skit...memang dessert omputih time winter la ni deh...ada 1 lgi dlm folder tu...versi strawberi plak...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...