Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, February 25, 2015

Paya @ Kari Kaki Kambing Pakistan Stail

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..bertemu disebelah ptg plak...ada msa trluang skjap ni update la dlu...sat lgi nk kluar prgi hntar barang skit ke rmah baru plak...paya atau sejenis kari atau sup kaki kamben yg pemes dikalangan masyarakat Pakistan...maz pun memula rsa paya ni rsanya 6-7 tahun sudah...msa tu masuk nk lunch..xthu pun paya tu apa...restoran tu stail buffet...msa tu la pkerja restoren tu sruh rasa paya ni..katanya very good...amik la rsa...sedapp jgkkk...bleh diterima tekak ni...pastu bru2 ni pun ada order jgk paya ni msa mkn kat restoran pakistan...memang sedappp layan dgn roti...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...


Paya @ Kari Kaki Kambing Pakistan Stail by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan  
  • 3 batang kaki kambing yang telah dibersih dan disalai/layu api- maz beli yg dah siap proses kat pasaraya
  • 2 labu bawang besar bombay - cincang
  • 1 inci halia - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 biji tomato - dadu
  • 2 sudu besar daun parsly cincang
  • 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1/4 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 helai daun bay
  • sedikit garam gula
  • 4-5 sudu besar minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak, masukkan bawang besar dan daun bay. Masak biar bawang layu, kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis sekejap. Masukkan semua jenis bahan rempah, serbuk kunyit dan serbuk cili.
2. Masukkan daun parsly, tumis sekejap, masukkan buah tomato.
3. Masukkan kaki kambing dan sebatikan dengan rempah.
4. Masukkan air secukupnya (dalam 3 cawan) dan sedikit garam gula, biar mendidih sekejap.
5. Tutup periuk dengans empurna dan masak dengan api perlahan selama 1 jam 30 minit.
6. Padamkan api, buka periuk seperti arahan dan perasa secukup rasa. Boleh la dihidang bersama capati atau flat bread atau roti putih biasa.

sblum blog ni ada dlu dh prnah buat skli...hritu kbetulan msa g pasaraya npak ada kaki kambing dlm cermin yg dah siap dilayur atau disalai dgn api...tu yg beli...memang niat nk buat paya ni la...maz buat ni ikut rsa paya yg mkn sblum ni...Alhamdulillah suami kata sma dh mcm yg kedai punya...

2 comments:

  1. Kambing kambing ni suka gak menerai...cam beshhhh jer tuh.Tambah lak x guna santan en.somi suka la sangat...Nnt beli kambing boleh cube

    ReplyDelete
  2. sedapp deh kamben ni...msak la lguma pun kan...paya ni stu menu pemes org pakistan, fren...curry kaki kamben..kena gna kaki kemben...tpi klu guna bhgian lain pun xde masalah deh...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...