Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, February 23, 2015

Kari Udang Dengan Terung

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..brtemu sekali lagi...kari udang ni pun lauk lama sangat dh duk peram...buat bln 10 thun lepas lagikk...memang kerap duk msak udang ni...dlm peti stok udang ni memang xputus...lauk senang klu time emergency...sebabnya udang ni cepat sngat lembut...rendam 10 minit je dh bleh guna...xmcm ayam atau ikan kena rebdan berjam2 bru bleh msak...yg buat dlu kari udang versi Kak Ummi...tpi maz ada ubah skit...yg ni buat mcm rspi mee kari udang...ada kat sini cuma xmsuk air stok udang je...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana...

Kari Udang Dengan Terung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 13-15 ekor udang saiz sederhana - belah belakang, buang urat hitam
  • 2-3 ulas bawang merah - tumbuk
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan (maz guna serbuk kari faiza) - bancuh dengan air sikit
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 1/2 cawan santan 
  • 1 asam keping
  • sedikit air belacan
  • 2 biji terung - potong panjang
  • 1 biji cili hijau - kerat 2
  • garam gula secukup rasa @ sedikit pati ikan bilis
  • minyak untuk menumis secukupnya
Cara

1. Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumbuk dan daun kari, tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis biar cili masak.
3. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak, masukkan air belacan. Kemudian masukkan santan, terung dan cili hijau.
4. Masuk sedikit asam keping dan masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.
5. Masukkan udang, masak sekejap lagi sekadar udang masak (tak perlu masak lama nanti udang jadi kecut kalau terlebih masak) dan perasa secukup rasa.
6. Padamkan api, sedia untuk dihidang bersama nasi putih.

memang sedapp layang dngan nasi panas deh...ada plak sambal belacan nga ulam...memang mkn nasi xhingat la...ni dh start diet balik...xleh nk layan sngat la slera ni...baju jdi mkin kecik...huhuu...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...