Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, February 25, 2015

Nutella Tart

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..sekali-sekala baru muncul tart kat dpur ni...bukan tak nak buat...tapi kurang sambutan...ni pun xde plan langsung nak buat...tpi msa duk mengemas kat dpur hritu tgk nutella ada stengah botol...tkut expire plak, tu yg godek buat tart ni...buat pun xbnyk...tu pun ada skit lagi tart shell yg kosongnya...klu rjin bleh la buat cheese tart ke plak...rupenya bila buat gini bru mkn...klu sapu kat roti xnak la plak 2 beradik tu...dah muak kut...masa memula dulu je suka mkn nutella ni...utk tart shell tu maz guna rspi yg prnah buat dulu dri joy of baking...ada kat sini...terima kasih sekali lagi pada yg sudi singgah dapur kecik ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

indah dipandang dan sesuai utk serikan meja klu ada jamuan...pasti menjadi kegemaran tetamu kecik...nak buat pun mudah je...tart shell boleh buat awal...pastu cuma bancuh dan isi filling je...bila tnya abangah apa rsa tart ni...sedapp katanya...skejap je dia perabihkan dgn babanya...

Nutella Tart by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Tart Pastry
  • 100g all purpose flour
  • 55g mentega tanpa garam - suhu bilik
  • 25g gula kastor
  • 1 biji telur saiz C @ 1/2 biji saiz A,B
  • sedikit garam
Cara

1. Sebatikan tepung dan garam, dalam mangkuk lain putar mentega, kemudian masukkan gula dan putar biar berkrim, warna jadi cerah sikit, masukkan telur dan putar sebati.
2. Masukkan tepung sikit-sikit sambil diputar biar sebati. Masukkan pastry dalam plastik dan simpan dalam peti dulu selama 20-30 minit.
3. Kemudian tekan-tekan dengan ibu jari dalam acuan tart biar nipis dan kemas, buat sampai habis.
4. Cucuk sikit dasar tart dengan garfu, bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu selama 10 minit dengan suhu 170C selama 15-18 minit atau sehingga tart sedikit perang.
4. Sejukkan sepenuhnya, kemudian boleh la isi dengan nutella dan tabur sedikit coklat cincang atau sebagainya.

Nutella Filling
  • 1/4 cawan whipping cream UHT 
  • 1/3 cawan nutella 
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • secubit garam
Cara : Sebatikan whipping cream dengan tepung jagung, panaskan biar sedikit suam (maz masuk dalam microwave je sekejap). Kemudian masukkan nutella dan kacau biar sebati, terus isi dalam tart sebelum ia sedikit mengeras. 

maz bukan pengemar dessert mcm ni...cuma mkn 2 bjik je...tpi klu coklat lover tu memang pas sbjik2 nk masuk mulut...dgn rangupnya dan mewah rsa nutella yg sememangnya sedappp...

8 comments:

  1. salam kak maz... gambar 1st tu mmg menggocang jiwa nengoknyer.. huhu.... tun mmg coklat lover, sure sekali hadap sebekas nih,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..memang kena sngat la Tun klu peminat coklat ni...pas sbjik2 nk mkn...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Replies
    1. Wsalam SK...Alhamdulillah, aiman la yg sukaa...dia perabis dgn babanya...kita xminat plak dessert gini...

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Salam...tart ni kalau buat utk raya, tahan lama n kekal rangup tak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...