Assalamualaikum w.b.t..Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'...brtemu sekali lagi...layan keropok lekor la plak ye...msa pergi pasar Manama 2 minggu lepas, npak ada ikan tamban kecik tu...apa lagi terus la beli 1kg...bleh la 2x buat...Alhamdulillah puas anak2 mkn keropok lekor ni...nak buat pun xde la susah sangat...yg buat sblum ni ada kat sini...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
Keropok Lekor by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 350g anak ikan tamban seperti dalam gambar (timbang yang dah disiang gunting buang kepala dan perut)
- 200ml air - untuk kisar ikan
- 1/2 cawan allpurpose flour
- 250-300g tepung ubi (tapioca strach) @ secukupnya
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil garam
- sedikit serbuk lada sulah berperisa @ serbuk aji jika suka
Cara
1. Dalam pengisar masukkan air dan ikan, kisar hingga lumat, kalau tersekat masa kisar tu kacau dengan sudu.
2. Tuang dalam bekas, kemudian masukkan 2 jenis tepung dan bahan lain, kacau sikit bahan kering ni guna hujung jari biar sebati.
3. Kemudian gaul semua biar sebati dan boleh tambah tepung ubi jika masih terlalu lembik, tapi kalau lembik sikit-sikit atau melekat pada tangan takpe sebab nati akan guna tepung lagi bila nak bentuk.
4. Tabur tepung ubi sikit dipermukaan yang rata, ambil sejemput dan campak-campak dulu adunan tu atas tempat buat tu untuk buang angin, kemudian bentuk bulat/gentel panjang dalam sejengkal sebesar saiz ibu jari atau seperti dalam gambar. Jangan besar sangat nanti lambat masak atau tak masak kat dalam sebab bila rebus keropok akan kembang dari saiz asal, buat sampai habis.
5. Didihkan air secukupnya, masukkan sedikit minyak masak dan rebus hingga keropok timbul lama sikit (jangan rebus banyak-banyak sekali masuk kalau periuk kecik, jangan rebus sampai bertindih), bila dah timbul angkat dan letak dalam loyang yang telah dituang sedikit minyak, goyang sikit loyang tu biar keropok bersalut dengan minyak, bila keropok yang dah masak makin banyak, tambah sikit lagi minyak.
6. Bila dah habis masak semua, bungkus loyang dengan plastik agar keropok tidak keras, jika nak goreng terus pun boleh.
7. Hiris nipis-nipis untuk digoreng seperti biasa, kalau tak habis goreng tutup loyang dengan plastik agar keropok tidak keras, kalau simpan dalam peti pun kena bungkus loyang tu.
Nota ilhamdapur : ikan yang maz guna tu kecik je, tiada sisik serta tulang halus je, memang hancur sepenuhnya bila dikisar. Untuk sukatan ni boleh dapat dalam 13-15 batang saiz seperti dalam gambar. Tepung ubi tu masuk masuk sikit-sikit dulu dan adunan ni jangan keras sangat, memang melekat sikit pada tangan, tapi bila dah tabur tepung ubi masa nak bulat tu ok la.
ikan yg telah siap dikisar...guna ikan kecik senang keje...bila kisar semua tulangnya hancur...
setelah siap digaul dgn tepung...sedia untuk dibentuk...
yg dh siap dibulat...xpyah buat saiz besar...nanti bila rebus cepat masak dan keropok akan mengembang...
dah jadi la keropok lekornya...yg dh siap direbus...mudah sangat...
sedia untuk digoreng la...potong nipis2 agar bila goreng cepat masak dan tidak meletup...
skli buat dpt banyk jgk sbb gentel saiz kecik je...bleh la 2-3x goreng...seronok dpt buat sdrik...terasa ikannya...bila dh goreng keropok pun ringan je...xpadat...
Sedapnye...xpuaskn mkn kepok...wpun rsepi akk lain,, sini guna sagu..tpi mnyelerakn duk kemaman..mkn mee.nasi goreng..wajib ad kerepok x kisahla..kepok keping atau lekor :)...
ReplyDeleteJom singgah:
http://nesaprima.blogspot.com/
Salam kenal dan trima ksih kak sudi singgah dpur kcik ni...anak2 la yg suka sngat kropok lekor ni...mujur la ada ikan jenis kecik tu kat sni...senang buat kropok ni...klu keropok lekor kemaman memang sedapp kan...klu menghala ke sna..mesti singgah dkat kwsan masjid geliga tu...cri satar dan kropoknya...
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
Deletetak payah nk beli dh keropok lekor ni kan..nice resepi utk dikongsi..tq
ReplyDeletebila dh merantau ni Cheq Da semua kna bljar buat sdrik...klu kat msia main beli je tepi jln...Alhamdulillah semua dgn izinNya...
Delete