Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, March 12, 2015

Mee Bandung Udang Dari Homemade Mee Kuning

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..apa kbar semua...pgi ni layan mee la deh...kira masih panas lgi ni...buat tghri kelmarin...jdi minat plak mkn mee smjak gna mee kuning homemade ni...tpi maz dgn suami je yg layan mee ni...utk anak msak nsi dgn lauk ayam msak kicap...nk trgelak pun ada dgn afiq kelmarin...dia tgk mee tu kat dpur...dikatanya ooo pasta ye...yg dia thu pasta je...terima kasih skli lgi pda yg sdi singgah dpur kcik ni...semoga dpt dimaafkan segala kekurangan yg ada...Insyaa Allah jumpa lgi...

mee hasil air tngan sdrik...Alhamdulillah semua dgn izinNya...klu blik msia rsanya mkn mee bli je kut...jujurnya setiap kli buat mee ni maz tak sukat pun...sbb bahannya hanya air dan tepung...jdi kena pandai ejus la...klu terlebih air tambah je tepung...tapi air tu masuk sikit-sikit la biar sesuai dgn gandum yg diguna...jazakillahukhairan pada Kak Umi-e atas rspi yg dikongsi...rspi mee ni tgk kat n3 sblum ni la ye...xreti nk copy sbb gna phone...

Mee Bandung udang by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 8 ekor udang saiz besar
  • 5-6 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 sudu besar udang kering *
  • 10 tangkai cili kering - buang biji dan rendam air sekejap *
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
  • garam gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
  • 1 mangkuk besar kulit udang
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 500g mee kuning - maz buat sendiri
  • daun sup/bawang/telur rebus/cili potong/bawang goreng
Cara

1. Rebus kulit udang bersama 3 cawan air biar memdidih lama sikit dengan api sederhana,   kemudian keluarkan kulit udang, ketepikan dulu air rebusannya dan kisar kulit udang bersama sedikit air hingga lumat, pastu tapis campur dengan air rebusan tadi.
2. Kisar bahan bertanda * biar lumat, panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar biar cili masak.
3. Masukkan air stok udang dan masak biar mendidih sekejap, kemudian masukkan sos cili dan tepung jagung, sebatikan dan perasa secukup rasa.
4. Masukkan udang dan masak seketika lagi biar kuah pekat sikit dan udang masak.
5. Boleh la dihidang bersama mee kuning (kalau mee beli kena celur dulu sekejap) dan bahan sampingan yang lain.

puas hti mkn yg buat sdrik ni...kena dgn slera...suami lgi la suka klu mee berkuah gini...licin sampai ke kuah dihirup...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...