Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, March 23, 2015

Thai Red Prawn Curry

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..bila dh stop shari dua tu mula la rasa malass sangat nk update blog ni...rsa mcm senang hati plak kan wpun gambar makin berderet dlm folder tu...cari kelainan skit dlm masakan udg...biasanya klu udg asik kuah kuning je...dtg ilham nk try buat red curry thai ni pun sbb tgk cooking show Chef Maverick buat msa dia pergi thailand...tpi maz xikut 100% mcm Chef tu buat...ubah sikit ikut suka jee...adoiii! bleh ke gitu...memang sedappp ganding dgn nasi putih...ada plak ikan masin dan sambal belacan deh...nk buat pun mudah sngat...jom tgk rspinya...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

Thai Red Prawn Curry by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 8 ekor udang saiz sederhana besar
  • 2 cawan santan
  • 3-4 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 inci lengkuas *
  • 5-6 tangkai cili kering *
  • 2 biji cili merah *
  • 1 batang serai - ketuk *
  • 3 helai daun limau purut - koyak sikit
  • 1 biji tomato
  • kacang panjang atau terung dsbnya
  • garam gula secukup rasa
  • sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Kisar lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan kisar bersama serai biar wangi.
3. Masukkan santan dan sayur, masak biar mendidih.
4. Kemudian masukkan udang, daun limau purut dan perasa secukup rasa.
5. Masak sekejap biar udang masak, padamkan api dan masukkan buah tomato. Tabur sedikit daun ketumbar jika suka.

semerbak aroma daun limau purut...memang bleh buat mkn bertambah2...santan tu bleh suaikan nk pekat mcmana...bleh jgk buat guna ayam atau ikan...

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...