Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, March 19, 2015

Sup Ekor

Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar'..masih dgn misi nk clearkan sikit folder tu...sup ni kira kerap jgk duk buat...klu bukan sup tulang rusuk..sup ekor ni...kat sni daging memang mudah dan murah...semua dging segar...ekor lembu ni pun beli kat psar je...memang sedappp layan dgn telur dadar dan sambal belacan...stok sambal belacan pun jarang putus...mcm biasa klu buat sup maz xtumis...suka cara rebus je smua...xnk berminyak sangat...terima kasih skli lagi pada yg sudi singgah blog yg xseberapa ni...Inysaa Allah semoga bersama lgi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...

Sup Ekor by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1kg ekor lembu segar
  • 2 inci halia - ketuk
  • 2 ulas bwang putih - ketuk
  • 1 sup bunjut tulang
  • 1 labu wang besar - belah 8
  • 1 biji buah tomato - belah 6
  • 1 batang saleri - hiris serong
  • 1 biji asam limau
  • garam, gula secukup rasa & sedikit aji jika suka
  • sedikit daun sup/daun bawang/cili padi/bawang goreng
Cara

1. Cuci bersih ekor, toskan.
2. Dalam periuk tekanan didihkan air (air tu jangan banyak sangat ye sebab guna periuk tekanan air tak kering, jadi tak perlu letak banyak) bersama halia, bawang putih dan sup bunjut.
3. Masukkan ekor dan sedikit garam, tutup periuk tekanan dengan sempurna dan masak selama 50-60 minit dengan api perlahan, padamkan api dan buka periuk seperti arahan.
4. Kemudian masukkan saleri, masak balik dengan api sederhana sekadar layu, masukkan bawang besar dan perasa secukup rasa.
5. Padamkan api, masukkan tomato, perah limau, sebatikan dan suaikan secukup rasa.
6. Bila nak hidang tabur sedikit daun bawang/sup, bawang goreng dan cili padi.

dah lama jgk xpergi pasar dging...biasa klu nk bli skit tu beli kat pasaraya je...harga sama jgk...klu msuk stu memang geramm...tpi sbb xde tempat nk simpan stok banyk2...tu yg tukar-tukar klu minggu ni pergi pasar ikan...dging xbeli dh la...stok ayam kena slalu ada...

3 comments:

  1. Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. sma la dgn kmaz..hirup bleh berpeluh2...klu tumis tu muak skit kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...