Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, March 18, 2015

Nutella Cheese Tart

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..kesinambungan dri nutella tart haritu...sebenarnya memang jarang sangat buat tart ni sbb kurang sambutan...tpi masa buat nutella tart hritu abangngah suka la plak...kebetulan tart shell yg hritu ada lebih skit lagi...jdi tu yg maz buat nutella cheese tart ni...rupenya tart jenis letak buah tu yg xlaku kat rumah ni...tpi bila buh nutella ni licin skli mkn...memang sedappp gandingan cheese dan nutella...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

Nutella Cheese Tart by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Tart Pastry
  • 100g all purpose flour
  • 55g mentega tanpa garam - suhu bilik
  • 25g gula kastor
  • 1 biji telur saiz C @ 1/2 biji saiz A,B
  • sedikit garam - kalau guna mentega biasa, abaikan garam
Cara

1. Sebatikan tepung dan garam, dalam mangkuk lain putar mentega, kemudian masukkan gula dan putar biar berkrim, warna jadi cerah sikit, masukkan telur dan putar sebati.
2. Masukkan tepung sikit-sikit sambil diputar biar sebati. Masukkan pastry dalam plastik dan simpan dalam peti dulu selama 20-30 minit.
3. Kemudian tekan-tekan dengan ibu jari dalam acuan tart biar nipis dan kemas, buat sampai habis.
4. Cucuk sikit dasar tart dengan garfu, bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu selama 10 minit dengan suhu 170C selama 15-18 minit atau sehingga tart sedikit perang.

Filling
  • 200g cream cheese
  • 70g gula kastor
  • 1 biji telur gred C
  • sedikit essen vanilla
  • secubit garam
  • nutella secukupnya - suhu bilik
Cara

1. Putar sebati cream cheese dan gula, kemudian masukkan bahan lain kecuali nutella.
2. Masukkan cream cheese dan nutella dalam paiping bag, picit dulu sikit cheese dalam tart, kemudian isi pula dengan nutella dan tutup dengan lapisan cheese sekali lagi hingga penuh, buat sampai habis (maz isi semua tart dengan sedikit lapiasan cheese dulu, pastu letak nutella pula semua dan cheese pula, maknanya tak siapkan satu persatu).
3. Bila dah siap semua, masukkan sedikit nutella dalam paiping bag lain, gunting sikit hujungnya, paip buat jalur/line (4 line) atas tart, kemudian guna hujung lidi satay, tarik turun dan tarik naik, maknanya tarik tu buat 2 hala.
5. Bakar selama 6-7 minit dengan suhu 140 C atau bergantung pada oven masing-masing dalam oven yang telah dipanaskan dulu.

Nota ilhamdapur : boleh juga letak nuttela diluar, lepas tart shell masak, isi dengan cheese dan bakar sekejap dalam 5 minit, sejukkan dulu kemudian paipkan dengan nutella atasnya.

cuma maz rasa klu letak nuttela yg atas tu bila cheese dah masak lgi cunn...takpe la deh pestime try...Inysaa Allah nti bleh buat lagik...

9 comments:

  1. Salam Maz...nampak sedap!.Minta izin copy resepi Fillingnya yer :)

    ReplyDelete
  2. Wsalam kak...gandingan nutella dgn cheese memang sesuai sngat kak...sedapp ditekak ni...silakan kak semoga memenuhi citarasa kak sklrga...

    ReplyDelete
  3. Akak pakai acuan berapa inci ye utk satu resepi? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf baru perasan komen Amirul, kak guna acuan kecik je..saiz duit syiling 50 rsanya..

      Delete
  4. Replies
    1. klu nk buat acuan besar pun bleh, buat sebijik je..

      Delete
  5. Replies
    1. klu nak lagi mudah, nutella tu letak kat luar, bila start shell dh masak, isi cheese dan bakar dlm 5 minit, sejukkan pastu baru paipkan nutella atasnya..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...