Assalamalaikum w.b.t..Subnaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim..apa kbar semua...lamanyaa peram gambar ni...sebenarnya bun dan pic ni buat masa kat msia lagi...dah dekat 2 thun duk simpan...ada la jgk 6-7 jenis masakan yg buat masa mood xrajin mengadap dapur ni dlu dlm folder tu...nti nk update blik...tkpe la deh wlupun dah lama basi...bun ni ada kisah disebaliknya...critanya sebab aiman dgn afiq suka sangat cinnabon ni...maz dgn suami pun memang peminat tegar bun ni...msa dtg sni hjung thun 2012 tu...beli la sbjik cinnabon ni...masuk kreta xckup 2 beradik tu...klu kat msia sbjik bru rm4.80...sni sbjik bun ni hrga 1.8 dinar...dekat dgn rm15 SEBIJIK bun ni...dah xckup tu maz pergi la blik nk bli plak...msa tu yg dh siap dlm cermin dh hbis...jdi pekerja tu amik yg bru kluar oven...masih dlm loyang lgi...msa tu la maz tgk pekerja tu letak itu...tuang ini atas bun ni...masa tu jgk dlm hati duk ckp ooo letak itu...memang maz perhati betul2...Allahuakbar rasa mcm bleh buat sdrik je sbb dh tgk tdi...pastu esknya klu xsilap...maz try buat sdrik berpandukan pada rasa yg duk mkn selama ni dan apa yg pekerja tu tuang atas bun smlm...Alhamdulillah semua dgn izinNya...dri segi rasa bleh kata hampir dah...bleh kata dah berbelas atau berpuluh kali dah buat clone cinnabon ni...hri ni bru rezkinya nk updated kat sni...Che Mat dan Kak Ummi thu la betapa lamanya kejadian bun ni sebab dh tnjuk kat wassap sblum ni...kat sini web cinnabon yg maz cuba buat ni...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
klu kat cinnabon tu yg biasa beli classic atau pecanbon ni...memang sedapp...smjak duk buat sdrik ni bnyk bleh jimat dah..kihikihh...msa kat msia dlu duk beli kat sunway pyramid la...hri khamis lepas pun buat cinnabon ni lgik...biasa la tu kena peram dulu deh...
Clone Cinnabon (Pecanbon) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Bun
- 1 1/2 cawan allpurpose flour
- 110ml air suam
- 50ml susu segar
- 1 sudu kecil yis kering (mauripan dll)
- 1/4 sudu kecil garam
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar mentega tanpa garam - cair
- 2-3 sudu besar nuttela jam @ coklat sirap + 4-5 sudu besar susu segar, sebatikan biar cair
- mentega tanpa garam secukupnya - suhu bilik
- gula perang secukupnya
- serbuk kayu manis secukupnya
- kacang pecan secukupnya - panggang sekejap dan cincang kasar
1. Dalam bekas satukan air, yis dan gula, biar sekejap dalam 1 minit.
2. Masukkan susu segar, mentega cair, garam dan tepung sambil dikacau dengan garfu buat pusingan jam hingga doh melekat pada garfu.
3. Kemudian uli dengan tangan biar jadi doh yang lembut (uli dalam 5-7 minit).
4. Tutup bekas dengan tuala atau plastik dan rehatkan biar naik sekali ganda (dalam 30-35).
5. Tumbuk sikit doh, tabur sikit tepung atas tempat nak canai, kemudian canai nipis buat bentuk 4 segi.
6. Sapu mentega pada seluruh doh yang dicanai tapi, kemudian tabur gula perang secukupnya dan ayak pulak serbuk kayu manis atasnya biar tebal sikit.
7. Gulung kemas dan potong saiz 2 inci (lebih kurang).
8. Dalam bekas yang tahan panas/casserole sapu sedikit mentega, kemudian tuang coklat sirap tadi biar rata pada dasar/bawah saja, bukan keliling.
9. Susun bun dengan jarakkan dalam 1 inci, sembur sedikit air pada permukaan bun dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu 10 minit dengan suhu 170 C selama 25-30 minit atau hingga ada sedikit perang atasnya.
10. Keluarkan dari oven, terus tuang cream cheese biar sekata atasnya.
11. Sedia untuk dihidang masa panas, tuang sedikit karamel sos dan taburkan dengan kacang pecan.
Karamel Sos
- 1 sudu besar mentega tanpa garam
- 1/4 cawan gula perang (maz guna dark soft brown sugar)
- 6 sudu besar whipping cream
- 4 sudu besar susu segar
- secubit garam
Cara : Satukan mentega, garam dan gula perang, masak atas api sederhana hingga gula cair dan berbuih sikit, kemudian terus masukkan whip ceram dan susu segar. Kacau sebati dan sejukkan dulu, kalau rasa pekat sangat boleh tambah susu segar atau whip cream sikit lagi.
Cream Cheese
- 100g cream cheese - suhu bilik
- 2 sudu besar gula halus
- 2-3 sudu besar whipping cream
- 1 sudu besar mentega tanpa garam - cair
- secubit garam
Nota Ilhamdapur : kalau guna mentega biasa, suaikan sukatan garam tu ye, kat sini nak cari mentega biasa susah sangat, semuanya jenis unsalted..
memang happy sngat2 la dpt buat sdrik bun favourite klrga ni...wpun xsama 100% tpi aiman dgn babanya ckp sedapp sangat...memang jdi mcm cinnabon punye...pastu xbeli dah la smpai la kehari ni...maz duk buat sdrik je...gtu la perangai tukang masak ni...mesti nk try buat jgk apa yg dimakan tu...pastu ada 1 lgi tu dlm folder yg cuba clone dri apa yg dimkn...rojak buah mcm yg beli kat restoran Indonesia kat sni...
Assalam maz...sedapnye. Kat rmh ni pun peberet bun2 mcm ni. Terima kasih share resepi. In syaa Allah nk buat nti bila free.
ReplyDelete*patutla maz guna unsalted butter....kat sini akak selalu beli salted sbb malas nk tmbh garam he3...tqvm
Wsalam...sma la rumah kita pun sukaa sngat dgn cinnabon ni...Alhamdulillah dgn izinNya dpt buat sdrik skrang...puas la mkn...a ahh..sni semua unsalted...tkpe cuma kena ejus la rsa garam tu...salam kenal jgk dri kita...mksih ye sdi singah dpur kcik ni...
Deletetergoda pulak Liza tgk bun ni...nanti sampai seru nak try buat jugak lah...thnx maz
ReplyDeletememang nk masak pun kena tnggu mood jgkk kan...sama2...
Delete