Assalamualaikum w.b.t...sekali sekala muncul jgk ikan kat dapur ni...bkn tak nak masak...cuma umat dalam rumah ni xminat ikan...klu bleh biar telur dadar lah dri ikan...tpi bila dah ada atas meja...paksa la jgk anak2 makan...klu ikan tu ni la gaya masaknya...dah bnyk kli buat...klu beli ikan kerapu pun mask mcm ni jgk...klu masak lain skit anak2 xmakan...lebih kurang je mcm masak masam manis...duk pusing2 kut stu je la org kata...ni pun dh berbulan kejadiannya...tpi klu mkn kat kedai tomyam kemain lgi rega ikan mcm ni kan...memang sedapp layan dgn sambal belacan...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
Ikan Kembung Masak 3 Rasa by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan kembong @ ikan yang sesuai - kelar & lumur sedikit garam kunyit
- 1 ulas bawang putih
- 1 labu kecil bawang besar - dadu kecil
- 1-2 biji cili hijau - cincang
- 1 biji tomato - dadu
- 1 batang kecil serai - dihiris halus
- 2 sudu besar sos cili
- 1-2 sudu besar sos manis thai (sweet chili sos)
- 1 sudu besar sos tiram
- sedikit daun ketumbar
1. Panaskan minyak dan goreng ikan seperti biasa hingga masak dan garing dikedua bahagian (api sederhana besar, ikan cepat masak). Angkat dan ketepikan.
2. Dengan minyak yang baru, tumis bawang putih, bawang besar dan serai sekejap. Masukkan cili hijau dan tumis seketika.
3. Masukkan buah tomato, masak seketika. Kemudian masukkan semua jenis sos dan kacau sebati. Masuk sedikit air dan perasa apa yang kurang. Masak sekejap biar sos sebati.
4. Tuang atas ikan tadi dan boleh la ditabur sedikit daun ketumbar.
klu prgi pasar tgk ada ikan yg brkenan maz beli jgk...ni pun beli sebab tgk ikan kembongnya besar sungguh...segar plak tu...beli 2kg dpt 4 ekor...masak sekor pun dah ckup...buat masak kicap 2x...pastu 1 ekor lagi rebus utk buat inti pulut panggang dan laksa...
Wah sedapnya...slm kenal dari cheq da
ReplyDeletemeksih sudi singgah dpur kcik ni...salam kenal jgk dri kita...Inysaa Allah nti kita buat knjung balas...
Deletesedapnyeee...boleh cuba buat nanti ni guna ikan kembung. saiz sederhana je kan? selalu saya buat guna ikan siakap je..saiz yg sedang2.
ReplyDelete*salam perkenalan dari saya! hehehe
meksih sudi singgah dpur kcik ni...bleh aje guna ikan siakap..kerapu pun bleh...kita suka ikan kembung...garingnya lain kan...salam kenal jgk dri kita...
DeleteTerima kasih utk resepi...teringin nk masak buka puasa hari ni...
ReplyDeleteTerima kasih utk resepi...teringin nk masak buka puasa hari ni...
ReplyDeleteTerima kasih utk resepi...teringin nk masak buka puasa hari ni...
ReplyDelete