Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, November 4, 2014

Sambosa...Indian Stail

Assalamualaikum w.b.t...'Allahumma innaka ‘afuwwun karim, tuhibbull afwa fa fu ‘anni'...semoga diampunkan segala dosa kita...sesungguhnya Rasulullah sendiri dalam hidupnya tidak berhenti memohon ampun...apatah lgi kita hamba yg sentiasa lalai...ingatan utk diri sendiri jgk...selalunya klu teringin nk mkn tu beli je...depan rumah ni pun ada 2-3 kedai yg jual sambosa ni...cuma sekali sekala tu tringin jgk nk buat sdrik kan...dah 2x la buat sambosa ni...aiman dgn babanya la yg suka sangat...sedapp layan dgn teh O...xckup 3 bjik...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

yg dah kena ngap pun nk enterprim jgk ke?..sbnarnya nk tnjuk inti kat dalam tu...trlupa yg ada snap gambar intinya sekali...tkpe la dh ada dlm folder tu tepek je la deh...

live dri kuali...terajin nk snap sementara tunggu sejukk...utk inti ni maz try buat berdasarkan pda rasa sambosa yg beli...bleh la utk mkn sdrik tu kan...memenuhi selera kluarga...daun kari tu kutip keluarkan la bila dh masak...

Samboosa by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2-3 biji ubi kentang - dadu
  • 1/2 cawan isi ayam kisar
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 2 labu bawang besar - dadu
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 helai daun kari
  • 6-8 biji cili hijau - kerat kecil
  • kulit/pastry sambosa secukupnya
  • garam, gula secukup rasa
  • minyak secukupnya untuk mengoreng
Cara

1. Panaskan 3-4 besar sudu minyak, masukkan separuh dari bawang besar dadu (separuh lagi ketepikan dulu) dan cili hijau. Masak sambil dikacau selalu biar sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan kuali yang sama, tambah minyak sikit lagi, masukkan bawang besar separuh tadi, masak sekejap biar layu, masukkan bawang putih dan daun kari.
3. Masukkan semua jenis rempah dan sebatikan. Masukkan isi ayam dan kacau balik selalu.
4. Masukkan ubi kentang dan air secukupnya (agak-agak la ye, jangan banyak sangat). Masak sambil dikacau sekali sekali.
5. Perasa secukup rasa dan masak hingga kentang lembut dan air kering. Masukkan cili dan bawang goreng tadi, sebatikan. Padamkan api dan sejukkan sepenuhnya.
6. Ambil sekeping kulit sambosa, bentukkan macam kelongsong, isi inti secukupnya dan lipat jadi bentuk 3 segi (pastry sambosa siap jual bentuk panjang yang mudah nak guna/bentuk). Sapu air sikit hujungnya dan lekat kemas. Buat sampai habis.
7. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana dan goreng hingga masak dikedua bahagian. Angkat dan toskan.

dalam puasa hritu rsanya lastime beli sambosa ni...memang gedebak gini...pastu intinya bnyk bawang dan isi ayam atau daging tu jenis kasar...puas la mkn wpun beli...ada jual kat banyk kedai...kat sni pastry atau kulit sambosa ni bleh beli kat mna2...kulit utk sambosa xsama mcm kulit popia...sedapp dan rangupnya lain...pastu xserap minyak...

2 comments:

  1. maz guna kulit pastry apa ni maz? sllu mkn yg mamak pya tu..sedappp..tebal tp krispy

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna kulit sambosa kak...khas utk buat sambosa...kat sni ada jual...xsama dgn kulit popia...pastry sambosa ni mcm dgn filo pastry utk buat baklava tu...cuma dia tebal skit je...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...