Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, November 5, 2014

Murtabak Ayam

Assalamualaikum w.b.t...dah berbulan jgk xmenebar murtabak ni...roti canai pun dah lama xbuat...last time buat klu tak salah dlm puasa hritu...pastu smenjak duk mkn yg beli ni malah la plak nk menguli...tu pun ada lagi 5 bjik yg beli buat frozen...murtabak ni pun lama bnar dah la duk dalam folder...buat sblum puasa lgi...sblum ni pun dah 2x updated versi daging...ada kat sini...utk kulit tu masih guna rspi yg dulu juga...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Murtabak Ayam by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (untuk resipi kulit tu ada kat sini)
  • 1 cawan isi ayam kisar
  • 2-3 labu bawang besar - dadu
  • 2 biji ubi kentang - dadu
  • 1-2 sudu besar serbuk kari daging/ayam + bancuh dengan air sikit
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin) 
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • garam dan gula secukup rasa
  • telur secukupnya
 Cara

1. Panaskan sedikit minyak (dalam 2-3 sudu besar), kemudian masukkan 1 sudu besar bawang dadu tadi, masak biar naik bau.
2. Masukkan serbuk jintan, kacau sekejap. Kemudian masuk serbuk kari dan masak sekejap.
3. Masukkan isi ayam, kacau sebati. Masukkan air sikit (agak2 la ye jgn banyak sangat) dan ubi kentang.
4. Bila ubi dah sedikit lembut masukkan bawang dan perasa secukup rasa. Masak biar sedikit kering sambil dikacau sekali sekala.
5. Untuk sediakan murtabak, pecah 2-3 biji telur dalam mangkuk, kocok dengan sudu dan masukkan inti (dalam 1 senduk). Kacau sebati, ratakan secukupnya atas doh yang telah ditebar, lipat biar kemas dan masak seperti masak biasa atas kuali (maz guna kuali roti canai yang hitam tu) yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak, macam nak buat roti canai.
sbnarnya murtabak ni bleh mkn selalu kan...xjemu...cuma nk buat tu ikut mood jgk...time rajin tu tiap2 minggu menebar...pastu stop lamaa...bila plak nk mula ni xthu la...semua suka la klu murtabak atau roti canai ni...buat sdrik ni buat hati la...inti pun ada terasa daging atau ayamnya tu...xde pasar malam pun takpe la deh...bleh buat sdrik dah...

2 comments:

  1. In sha allah nak cuba la lepas ni

    ReplyDelete
  2. Insyaa Allah...masak pun memang kena tnggu mood jgk kan...tpi klu kat msia dlu kita pun beli jgk...ni sbb dah xde...kena la buat sdrik smua dh...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...