Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..plannya nk update mlm tdi...tpi msa xmengizinkan...pgi tdi pun xsmpat jgk nk duk depan pc ni...klu hri mnggu tu gtu la deh sapa2 pun...bnyak hal yg menunggu...mcm yg lain jgk la ikan celup tepung ni pun dh berbulan kena peram...guna ikan yg beli skli dgn yg buat moroccan stewed hritu...memang sedapp ikan kecik greng celup tepung kan...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...
Bahan-bahan
- ikan segar saiz kecik secukupnya - cuci bersih dan toskan
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu kecil air kapur
- 1 sudu kecil gula
- sedikit garam dan pewarna kuning @ serbuk kunyit
- air secukupnya
- minyak untuk mengoreng
1. Satukan semua bahan kering, kemudian masukkan air kapur dan air sikit-sikit sambil dikacau biar jadi adunan yang pekat, masukkan sedikit pewarna jika perlu.
2. Panaskan minyak secukupnya, celup ikan dalam adunan dan goreng hingga perang dikedua bahagian, angkat dan toskan, sedia untuk dinikmati bersama sos pilihan.
maz guna ikan ni...xthu la plak apa nmanya kat msia...kat sni klu xsalah namanya lady fish..
biasa klu kat msia guna ikan sardin atau org klatan pngil ikan selayang yg direbus dlu...tpi ikan ni xperlu rebus dah...bleh trus goreng...klu buat mkn dgn nsi kerabu pun sedapp deh...
No comments:
Post a Comment